"De grootte en kwaliteit cashewnoten worden beïnvloed door regen"

Vanwege langdurige regenval in Vietnam, die tot in januari aanhield, rekent Thomas Walberg op een vrij slechte oogst van cashewnoten in het Zuidoost-Aziatische land. "De grootte en kwaliteit van de producten worden zeker beïnvloed. Momenteel koopt Vietnam veel ongepelde cashewnoten uit Tanzania, Ghana en West-Afrika in, die vervolgens in Vietnam gepeld worden. Met alleen haar eigen aanbod kan Vietnam de wereldmarkt niet volledig bedienen", zegt de directeur van Horst Walberg Trockenfrucht.


Thomas Walberg

Sterk stijgende prijzen voor ongepelde cashewnoten uit Ghana en West-Afrika
"Daarom zien wij ook sterk stijgende prijzen in Ghana en West-Afrika, omdat Vietnam zich daar zeer sterk als koper actief is." Tachtig procent van de cashewnoten uit conventionele teelt die Horst Walberg Trockenfrucht Import aanbiedt, komt uit India. "India heeft zich ondertussen wat teruggetrokken en koopt momenteel zelf veel producten bij. Daar worden vanaf half februari tijdens het 'trouwseizoen' traditioneel veel cashewnoten geserveerd tijdens de festiviteiten. Daarom zien wij momenteel wat vastere prijzen", aldus Thomas. 

"Binnenkort vindt de Ramadan weer plaats, dan neemt ook de vraag weer wat verder toe. De markt zal in de komende twee tot drie maanden zeker flink aantrekken. Wat daarna komt, blijft afwachten." Zo ging men in Tanzania oorspronkelijk ook van een grote oogst uit, maar vanwege grote droogte wordt er nu eerder een kleinere oogst verwacht. De cashewnoten worden in gevacumeerde flexibags verkocht, die in dozen van 22,68 kg vervoerd worden. 

Hogere afzet in 2022 dan in 2021
In 2022 waren er tijdelijke knelpunten bij de levering van cashewnoten, waarbij de vrachtprijzen tegen het einde van het jaar weer daalden en er ook voldoende capaciteit was. "De afzet van cashewnoten was in 2022 hoger dan in het voorgaande jaar, omdat ze nog steeds tot de goedkopere notensoorten horen en daardoor ook veel in notenmixen gebruikt worden." Het grootste deel van onze klanten komt uit de industriële sector, hoewel we ook klanten hebben uit de retail en groothandel.

Biologische cashewnoten uit Vietnam en Burkina Faso
De vraag naar biologische producten is er nog steeds. "Maar de consumenten kopen de afgelopen tijd wel eerder conventionele producten, aangezien de prijzen van biologische producten zeer hoog zijn. Biologische cashewnoten nemen we uit Vietnam en Burkina Faso af. In de conventionele sector leggen we meer de nadruk op India, omdat we daar al meer dan twintig jaar een handelsrelatie met de leveranciers onderhouden en weten wat we krijgen. In Vietnam zijn er helaas steeds weer kwaliteitsproblemen."

De hoge vrachtkosten, teeltkosten en overige kosten worden tot nu toe nog niet in de prijzen doorberekend. "We hebben op tijd langdurige contracten met betrouwbare leveranciers afgesloten. Wat dat betreft zullen de kosten pas in de loop van het jaar merkbaar worden."

De vraag naar de standaardnoten is ongebroken hoog. "Consumenten willen zich gezonder voeden, maar je merkt dat de portemonnee krapper wordt. Aangezien velen zuiniger inkopen doen, wordt er toch eerder in de kwaliteit gesneden en afgezien van de aankoop van premiumproducten", zegt Thomas.

Voor meer informatie:
Thomas Walberg
Horst Walberg Trockenfrucht Import GmbH
Henstedter Straße 21
D-24629 Kisdorf, Duitsland
Tel: +49 (0)4193 9819 0
info@howa.de    
www.howa.de      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.