Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Bayrische Pilzbörse

"Volumeproblemen bepalend voor de paddenstoelenmarkt"

De stijgende compost- en energieprijzen, de droge zomer en de hoge inflatie hebben aanmerkelijk effect op de paddenstoelensector. "In Polen hebben de omstandigheden al diverse, vooral kleinere teeltbedrijven failliet laten gaan. In Duitsland en Nederland worden de telers met dezelfde uitdagingen geconfronteerd, hoewel er bij ons in Duitsland nog geen faillissementen geweest zijn. Al met al zorgt de situatie voor een enorme druk op de markt", zegt Peter Hein, directeur van Bayrische Pilzbörse, gevestigd op de groothandelsmarkt in München.

Na de prijsaanpassing van vorig jaar bij de champignons is een verdere prijsverhoging volgens Peter voorlopig erg moeilijk. Want ook de paddenstoelenhandelaren stellen een toegenomen prijsbewustzijn onder de consumenten vast. "Desondanks koopt vooral de horeca nog steeds de wat duurdere exotische paddenstoelen, bijvoorbeeld koningsoesterzwammen en gewone oesterzwammen. De verkoop van shiitakes en biologische paddenstoelen neemt daarentegen af. Met Kerst was de volumeafname in de horeca wat zwakker als gevolg van het personeelstekort, terwijl de volumeafname in de retail iets toenam. In de eerste helft van januari hebben de goede voornemens tot een verhoogde consumptie van groenten geleid, waaronder ook de consumptie van paddenstoelen. Momenteel worden er vooral in de Oostenrijkse skigebieden veel paddenstoelen geconsumeerd."

Tekorten in de zomer en herfst
Kleinere oogsten en daaruit voortvloeiende volumeproblemen kenmerken het boekjaar 2022, zegt Peter terugkijkend. "Als het seizoen van de wilde paddenstoelen ten einde gaat, stijgt traditioneel de vraag naar gekweekte paddenstoelen. Dat heeft in de late zomer en de herfst tot merkbare tekorten geleid." Ook het wilde paddenstoelenseizoen zal als beneden gemiddeld in herinnering blijven. "Vanwege de oorlog hadden we geen Russische en Wit-Russische producten ter beschikking, waardoor we vooral op Polen en Litouwen aangewezen waren. Er was een gebrek aan voldoende aanbod, wat weer tot uiting kwam in hoge, stabiele prijzen."

Ook het jaar 2023 begon vrij uitdagend, vervolgt Peter. "De productinkoop zorgt voor grote problemen, met zeer hoge inkoopprijzen voor witte champignons. Het volgende probleem is de logistiek: alleen al in de regio München is er momenteel een tekort aan 1.000 vrachtwagenchauffeurs, daar komen dan ook nog de lange aanschaftermijnen voor nieuwe voertuigen en de gestegen brandstofprijzen bovenop."

Verkoop van regionale biologische cressen het hele jaar door
Naast een grote verscheidenheid aan eetbare paddenstoelen verkoopt Bayrische Pilzbörse ook cressen uit Beierse teelt. "Hoewel de cressen vooral populair zijn als zomerproduct, zijn de hoofdsoorten inmiddels stevig verankerd in de regio. Dit is vooral te danken aan de biologische kwaliteit en de regionale herkomst. Het is ook een voordeel dat de koopkrachtdaling in Bayern nog relatief beheersbaar is in vergelijking met andere deelstaten", zegt Peter tot slot.

Voor meer informatie:
Peter Hein
Bayrische Pilzbörse GmbH
Großmarkt München
Tel: 089 746656 33 34
info@bayrische-pilzboerse.de
www.bayrische-pilzboerse.de   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.