Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Nico van Staden van Core Fruit

Zuid-Afrika start vroeg met citroenen- en avocado-export

Nico van Staden, CEO van Core Fruit, hoopt dat het exportbedrijf, dat een breed assortiment aan fruit verscheept naar 120 havens, met de druivenvolumes uit de West-Kaap het verloren terrein kan goedmaken. De exporteur kreeg immers een vijfde minder druiven uit Limpopo en de Orange River Valley dan normaal. Core Fruit verlaadt gewoonlijk tussen de 4,5 en 5 miljoen kartons druiven van 4,5 kg per seizoen.

Nico merkt op dat de export van Zuid-Afrikaanse druiven naar Azië duidelijk is gedaald, terwijl de verkoop naar Europa is toegenomen. Dit kan worden toegeschreven aan het lichtere gewicht van Zuid-Afrikaanse druiven dit jaar, waardoor ze geschikter zijn voor de punnets, waar Europa de voorkeur aan geeft. De export naar het Verenigd Koninkrijk is min of meer stabiel.

"Er is ons verteld dat de druivenconsumptie in Europa is gedaald. Dat is toch iets dat we even moeten bekijken. Retailers zeggen: ‘Als we geen promotieacties doen, krijgen we niet alles verkocht.’ Druiven zijn per kilo een duur product. In die zin hebben we meer opties voor appelen, peren en citrus dan voor druiven, waarvoor de EU en het VK onze grootste markten zijn", legt hij uit.

"Telers over de hele wereld staan onder enorme druk vanwege de hoge teeltkosten en daarom moeten we proberen om de prijzen in vreemde valuta te verhogen."

Een ander aspect van de verantwoordelijkheid van het bedrijf jegens zijn telers is het zoeken naar nieuwe afzetgebieden. Dat kan bijvoorbeeld in Afrika, dat al het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse appelen afneemt.

"We zijn al begonnen met de ontwikkeling van die markt, maar slechts weinig van onze afnemers in Afrika kunnen een volle container druiven afnemen. We zenden hen dus druiven met een mix van appelen en peren erbij."

In deze tijd van het jaar exporteert Core Fruit naast druiven ook steenfruit. Ook de export van mango's is net begonnen.

Core Fruit exporteert de kersen van ZZ2

Nico geeft toe dat Zuid-Afrika vecht om schapruimte voor steenfruit tijdens de winter in het noordelijk halfrond, maar de vroege vraag was goed omdat Europa zelf eerder was gestopt.

Voor pruimen is marktdiversificatie nodig. In het VK en Europa is er een dalende trend in de pruimenconsumptie. "De consumptie is nog niet waar we willen, maar eigenlijk hadden we dat ook wel verwacht vanwege het huidige economische klimaat. We zetten veel van ons steenfruit af in het Midden-Oosten, het Verre Oosten en Afrika."

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe pruimenboomgaarden aangelegd, waarbij soms overhaast te werk is gegaan met nieuwe rassen in nieuwe teeltgebieden die niet altijd aan de verwachtingen voldeden. Dergelijke fouten kan de sector zich niet meer veroorloven, zegt hij.

Zomerse hagel en regen in de West-Kaap
"We hebben zeer ernstige hagelschade aan appelen en peren in de Ceres-streek. Er waren vier afzonderlijke hagelstormen op verschillende dagen en op verschillende plaatsen. Dat hebben we nog nooit eerder gezien", zegt Nico over de hagel deze zomer in wat in gebied is waar het alleen in de winter regent. 

"Hier in de Kaap hadden we in december meer dan 100 mm regen en dat is heel abnormaal. Klimaatverandering is zeker iets waar we heel goed naar moeten kijken." Ook steenfruit had last van de decemberregen. Minder stabiel weer is de afgelopen twee jaar zeker een trend geweest.

De verkoopactiviteiten in Afrika zijn de afgelopen tien jaar toegenomen, aangezien Europa en het VK steeds meer zelfvoorzienend zijn geworden in appelen en peren. Ook India is naar voren gekomen als een grote markt voor Zuid-Afrikaans hardfruit. "We verkopen veel aan China, waar we rassen aanbieden die zij niet hebben. Het grote voordeel is nu dat we vorig jaar toegang hebben gekregen tot China voor peren. Dat loopt erg goed."

Veelbelovend mandarijnen- en avocadoseizoen
Nico merkt op dat het citrusseizoen vroeg van start is gegaan met rond half januari de eerste citroenenexport.

Ook het avocadoseizoen – Core Fruit verlaadt alle avocado's van ZZ2 – zou al in week 6 kunnen beginnen. Het seizoen ziet er veelbelovend uit, merkt Nico op, omdat Spanje en Israël naar verwachting beide kleinere oogsten zullen hebben na de gigantische oogsten van vorig jaar.

"Hetzelfde geldt voor citrus: 80% van onze citrusvolumes zijn mandarijnen en Spanje en Marokko hebben dit jaar minder volumes van die categorie." Het bedrijf volgt een dubbele strategie van open en merkgestuurde export, met name de late ClemenGold/LemonGold/ Sweet C mandarijn.

Rechts: reclame voor de late Sweet C mandarijn in Shanghai

Na het Nadorcott seizoen van Zuid-Afrika exporteert Core Fruit ook Nadorcotts van Marokkaanse bodem, om het verkoopseizoen van de merken van ClemenGold en Sweet C te verlengen.

Voor appelen, peren, druiven, steenfruit en avocado's werkt Core Fruit alleen binnen het Zuid-Afrikaanse seizoen. Verder bieden ze granaatappelen aan – een gewas dat moeilijker te telen is dan het lijkt, merkt hij op – en zeer kleine hoeveelheden kaki’s.

De toekomst van blauwe bessen is rasafhankelijk
Nico is enthousiast over het Sekoya-assortiment van Fall Creek, waarvoor ze een licentie hebben, samen met 13 andere licentiehouders over de hele wereld. 

"Fall Creek heeft fantastische rassen en Sekoya besteedt veel geld aan branding, net zoals Fruitalyst doet met Clemengold, LemonGold en Sweet C. Dat is belangrijk omdat we denken dat je je in de categorie blauwe bessen moet onderscheiden met rassen van goede eetkwaliteit en branding."

Slechts vier rassen voldoen momenteel aan de hoge specificaties van het merk Sekoya op het gebied van knapperigheid, eetkwaliteit, maatsortering en houdbaarheid.

"Dezelfde trend die we zien bij druiven en alle andere producten is dat klanten vragen om blauwe bessen van goede eetkwaliteit." Studies hebben uitgewezen, zegt hij, dat klanten met een slechte ervaring met blauwe bessen 12 weken wachten voordat ze een herhalingsaankoop doen.

"Het is mensenwerk"

Branding van mandarijnen als voorbeeld voor blauwe bessen

Nico vertelt dat de grootste telers van Core Fruit groot genoeg zijn om hun eigen export te organiseren, maar dat de reden dat ze hun product aan Core Fruit toevertrouwen, is dat het bedrijf in staat is waarde toe te voegen door middel van duurzame rendementen, een vertrouwensrelatie op lange termijn en door deel uit te maken van een groter ecosysteem.

"In China, India, het Verre Oosten, het Midden-Oosten en Afrika hebben we klanten die het hele mandje van ons kopen. Dat helpt ons om jaarrond zaken te doen, het verlaagt de overheadkosten en geeft ons een hefboomeffect bij klanten. Ons voordeel is dat we elke dag van de week producten van goede kwaliteit hebben."

Het handhaven van lage marges en hoge efficiëntie is altijd het plan geweest, zegt hij, erop wijzend dat salarissen 75% van de kosten uitmaken. 

"Dit is mensenwerk en daarom heb je ervaren mensen nodig, zeker in de huidige omstandigheden."

Hij wijst erop dat de Zuid-Afrikaanse fruitexport sinds 2010 met ongeveer 65% is gestegen tot meer dan 350 miljoen kartons, wat een groot voordeel is voor het land. "We hebben uitstekende telers, goed weer, veel zon en een goede eetkwaliteit. Dat maakt Zuid-Afrika tot een geweldige leverancier van fruit."

"Samen met onze telers willen we van deze mooie kans gebruik maken. Want mensen kopen nog steeds veel fruit", besluit hij.

Core Fruit zal aanwezig zijn op Fruit Logistica in hal 26, stand D51.

Voor meer informatie:
Nico van Staden
Core Fruit
Tel: +27 21 863 6300 (Zuid-Afrika)
info@CoreFruit.com
www.corefruit.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.