Fotoreportage

Agro Belgrado 2023: Ondanks uitdagend 2022 stijgt Servische fruitexport

Ondanks een uitdagend 2022 vertegenwoordigt de Servische exportsector voor fruit nog steeds 20% van de export van het land. Dit hoorden de deelnemers vorige week op de Agro Belgrado 2023-beurs. Het land, dat bekend staat om zijn frambozenteelt, heeft door het ideale klimaat ook meer geïnvesteerd in de aardbeien- en blauwe bessenteelt. De telers zeggen dat investeringen in nieuwe technologie en infrastructuur een uitdaging vormen, omdat de import ervan erg duur is.

Klik voor de fotoreportage van de Agro Belgrado 2023.

De beurs werd gehouden van 26 tot en met 28 januari jl. Ondanks sneeuw vanaf de eerste dag was er een goede toestroom van deelnemers. Een aantal zachtfruittelers, teeltbedrijven, machinefabrikanten en andere toeleveranciers uit de tuinbouwsector hadden stands met producten. Verschillende Servische provincies toonden een mix van lokale producten.

De twee belangrijkste exportmarkten van Servië, Rusland en Duitsland, hebben de afgelopen vijf jaar hun export zien dalen. Volgens Alekasander Pavlovic, die aan het hoofd staat van de door US Aid gesponsorde organisatie in Servië, heeft zijn land de afgelopen vijf jaar hun aandeel in de belangrijkste export naar Rusland sinds 2017 met 45,2% zien dalen. Hun marktaandeel in de rest van Europa, waaronder Frankrijk, Oostenrijk, België en Nederland, is daarentegen toegenomen. Servië heeft in dezelfde periode ook de export naar de VS en Groot-Brittannië zien toenemen.


NL paviljoen

"Vorig jaar daalde de waarde van frambozen en bramen met 21,6% en van aardbeien met 28,5%. Diepgevroren frambozen en bramen (die het grootste deel van de zachtfruitexport vertegenwoordigen) daalden met 13,2%. De markt voor diepgevroren frambozen is vorig jaar ingestort. We zagen de daling in Duitsland. Ook voor appelen was er een daling van 7,7%," vertelde Pavlovic aan het publiek tijdens een seminar dat tijdens de beurs werd gehouden.

Vertegenwoordigers van lokale supermarkten informeerden het publiek over de inspanningen die zij leveren om meer lokale Servische producten te kopen.

Julica Toskik van Serbia Does Fruit vertelde dat haar land na Brexit goed gepositioneerd is om te profiteren van de markt om appelen naar het VK te exporteren. "Servië heeft zich gepositioneerd als een betrouwbare kwaliteitsleverancier voor het VK. We kunnen per luchtvracht naar markten als we de transportkosten van Servië naar de rest van de EU kunnen dekken, omdat er op die markt goede prijzen zijn. De sleutel is een goede samenwerking met de kopers op de markten," vertelde zij de afgevaardigden op de conferentie.

Klik voor de fotoreportage van de Agro Belgrado 2023.

Voor meer informatie:
Neda Mirković Živanović
Agro Belgrade
+381 64 175 2001
office@agrobelgrade.com 
http://agrobelgrade.com/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.