Nextlogic maakt stap naar reguliere dienstverlening

De integrale planning voor de afhandeling van de container-binnenvaart in de haven van Rotterdam is officieel ingevoerd. Na een intensieve pilotfase hebben binnenvaartpartijen, terminals en Havenbedrijf Rotterdam het sein voor Nextlogic op groen gezet. Doel is dat binnenvaartschepen in de haven sneller afgehandeld worden en terminals hun kades optimaal kunnen benutten. Met nog meer deelnemers in aantocht verwacht Nextlogic dat deze voordelen voor iedereen steeds nadrukkelijker naar voren komen, zo meldt de haven van Rotterdam.


Foto: Danny Cornelissen

Voor de integrale planning geven barge operators vooraf voor elk binnenvaartschip aan Nextlogic de bezoek-, rotatie- en ladinginformatie door. Terminals doen datzelfde voor de beschikbare kadecapaciteit. Nextlogic vergelijkt deze informatie met elkaar en creëert voor iedere partij een zo goed mogelijk schema. "De planning wordt 24/7 automatisch geoptimaliseerd. Voor alle partijen is dit een geheel nieuwe manier van werken die van iedereen gewenning vraagt."

Circa 60 procent van het totale binnenvaartvolume van de haven van Rotterdam wordt momenteel al via Nextlogic integraal gepland. Vier deepsea-terminals en vijftien barge operators doen mee. Een vijfde deepsea-terminal, de eerste empty depots en andere barge operators bereiden zich voor om eveneens aan te sluiten.

Sijbrand Pot, interim-directeur van Nextlogic: "Ik ben blij dat wij er met elkaar als barge operators, terminals en Nextlogic in zijn geslaagd de integrale planning naar een reguliere dienstverlening te brengen. Het is een belangrijke mijlpaal in dit haven-brede innovatietraject. Het ultieme doel is dat wij samen met onze deelnemers een transparantere, efficiëntere haven realiseren, waarvan iedereen voordeel heeft."

Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam vult aan: "De integrale planning van Nextlogic voor de containerbinnenvaart is een perfect voorbeeld van innovatieve digitale ketensamenwerking. Door deze samenwerking kunnen we een betere balans creëren tussen zeezijde en achterland en een evenwichtiger logistiek systeem opzetten. Het maakt de haven van Rotterdam slimmer, duurzamer en daarmee aantrekkelijker voor klanten."

"Nextlogic is een belangrijk verbindend element in de haven- en containerbinnenvaart-community; gezamenlijk werken we aan verbetering van de afhandeling. Na ruim 40 jaar van bilaterale afspraken met terminals en depots is dit voor operators en schippers het begin van een geheel nieuwe manier van werken", aldus Maira van Helvoirt van Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN)

Thijs van den Heuvel, bestuurslid van de vereniging van Nederlandse Inland Terminal Operators: "Voor de VITO is de integrale planning de weg naar een optimale productiviteit voor iedereen in de Rotterdamse haven. Hoe meer partijen de komende tijd gaan aansluiten, hoe beter dat tot zijn recht kan komen."

"Circa 40 procent van het achterlandvervoer van de Rotterdams containerterminals loopt via de binnenvaart. Het integraal plannen daarvan helpt zowel de binnenvaart als de terminals de beschikbare capaciteit optimaal te benutten voor een efficiënte afhandeling van die binnenvaart", zegt Rob Bagchus, voorzitter van de VRTO, de Vereniging van Rotterdamse Terminal Operators namens de deelnemende terminals.

Vince Tunzi, voorzitter van de HCRA, het overkoepelende orgaan voor depots en containerreparateurs, besluit: "De introductie van Nextlogic is een spannende, nieuwe ontwikkeling voor onze leden. Momenteel maakt het eerste depot zich op om aan te sluiten. Naar wat wij horen en zien in de markt verwachten wij ook voordeel te kunnen behalen van het integraal plannen."

Bron: Port of Rotterdam


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.