"70% tomaten in supermarkt nu van buitenlandse origine"

In de eerste maanden van het jaar gaat de Vlaamse tomatenproductie standaard door een dalperiode als alleen de belichte serretelers hun vruchten naar de veilingen brengen. Dit jaar zijn er nog minder tomaten aanwezig, omdat veel serretelers door de hoge energiekosten besloten hebben geen of minder belichting toe te passen.

Maarten Verhaegen, manager groenteverkoop van BelOrta, schat in een artikel van VILT dat 70 procent van de tomaten in de supermarkt nu van buitenlandse origine is, terwijl dat normaal zo’n 30 tot 40 procent is. In de loop van februari verwacht hij dat deze verhoudingen gaan schuiven.

Winterproductie blijft een optie, alleen misschien wel voor een selectiever aantal soorten. “Mogelijk gaan onze bedrijven zich eerder specialiseren in bepaalde tomatensoorten. Neem bijvoorbeeld de pruimtrostomaat. Het is erg moeilijk om deze in koude trailers vanuit Marokko naar hier te halen. Dat gaat sterk ten koste van de kwaliteit en houdbaarheid.” 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.