Toekomst bloemkoolteelt en -handel in handen van jonge generatie

Opening nieuwe bedrijfshal Fa. P.N. Slagter

Tholen – Het is al even praktijk, maar tijdens de feestelijke opening van de nieuwe bedrijfshal van Fa. P.N. Slagter werd helder en duidelijk dat de toekomst van het bedrijf in handen is gekomen van de derde generatie “bloemkoolbouwers”, de gangbare naam voor bloemkooltelers in de kop van Noord-Holland. Fa P.N. Slagter hield een evenement verspreid over twee dagen. Op vrijdag werden relaties bijgepraat over alle ontwikkelingen en op zaterdag hielden ze een open dag waarbij iedereen welkom was op het bedrijf.


Officiële opening door drie generaties Slagter

Klik hier voor de fotoreportage

Jaarrond
In Westfriesland wordt ongeveer 70% van de Nederlandse bloemkool geteeld. Bij Fa. P.N. Slagter komt ongeveer 12% vandaan. Dat is 180 ha eigen teelt. Daarnaast is er 150 ha bloemkool van telers die vast aan Slagter leveren en nog extra in- en verkoop onder meer uit Spanje om jaarrond te kunnen leveren aan supermarktklanten.

Geld als water
Oprichter Piet Slagter zorgde voor de eerste ontwikkeling van het bedrijf door een opslagschuur te bouwen in 1976, die gekoesterd wordt onder de naam “de schuur van opa” en nog altijd in gebruik is. Dat kon omdat er dat jaar “geld als water” werd verdiend, zo vertelde Ton Slagter. 1976 staat in de boeken als record droogtejaar in de geschiedenis. Alleen Noord-Holland had water en dus product.


Ton Slagter

Met plezier geld verdienen
De tweede grote ontwikkeling zetten de drie broers Tom, Nico en Bas in gang. In de jaren 80 werd het hen duidelijk dat ze zich moesten gaan specialiseren in bloemkool. Het bedrijf was al die jaren aangesloten bij de Greenery, maar na een aantal jaren van onenigheid besloten ze om zelf de afzet in handen te nemen. Tot op de dag van vandaag is dit een goede beslissing geweest. Ook zijn ze bloemkool gaan afzetten voor andere telers, vertelt Ton.

Klik hier voor de fotoreportage

De broers hadden een duidelijke ondernemersvisie: op 55 jaar wilden ze financieel onafhankelijk zijn, kwaliteit leveren, goed met het land omgaan, nooit lenen (alleen voor schuren en land) en vooral met plezier geld verdienen. De broers sloegen een nieuwe gedurfde weg in. "Tegen de stroom in, op z’n Slagters, maar het is allemaal zeer goed gelukt," zo zei Ton. In 2001 deden de broers nog een grote investering door een grote aanbouw te maken aan de schuur van opa, wat een uitbreiding betekende in verlaadcapaciteit, koeling, dockshelter en een kantine met kantoorruimte. Ook die loods voldoet nog steeds aan de eisen en gaat dat zeker nog een aantal jaar doen.


Van oud naar nieuw

Iedereen nodig
De derde generatie, de neven Ruud, Pé, Kees, Koos en Paul, gaf een klap op de meest recente ontwikkeling. De bouw van een nieuwe bedrijfshal met een koeling van 2.000 vierkante meter en er ligt inclusief de oude schuur voor een jaaropbrengst van 700.000 kilowattuur aan zonnepanelen op het dak. De oude generatie heeft een stap terug gedaan, alleen Ton is nog dagelijks op de achtergrond actief, de anderen komen graag op de koffie. De verdeling van verantwoordelijkheden is altijd op organische wijze gegaan. Ieder kan zijn talenten kwijt. “We worden weleens voor gek verklaard. Maar ons bedrijf is zo groot dat we allemaal hard nodig zijn. Ieder heeft zijn eigen taken en verantwoordelijkheden waar we onze talenten in kwijt kunnen”, vertelt Ruud die zelf verantwoordelijk is voor de oogst en in het seizoen meewerkt – en de hele dag krom staat - in het veld.

Ruud Slagter

Een bloemkooloogstmachine is dan ook een grote wens voor de toekomst. Fa. P.N. Slagter heeft daarop ook een visie. Ze zijn voorloper wat betreft bodemgebruik, verminderen van kunstmest, minimaal middelengebruik en duurzaamheid.

Klantgericht
Voorop staat echter kwaliteit en de wens van de klant. Hier hebben ze ook een duidelijke visie. Ruud: “We zijn altijd sterk op de prijs, maar klanten komen graag bij ons, omdat we goed met hen willen samenwerken en kwaliteit leveren. We zijn heel klantgericht en kunnen alles doen wat de klant wil, van de lokale groenteboer voor 10 kistjes tot een vrachtwagen voor de supermarkt. We bieden verschillende maatsorteringen, van kleine bloemkool voor in verspakketten tot groot en door samenwerking met andere telers kunnen we ook romanesco, oranje en paarse bloemkool leveren. Alles naar wens van de klant.”

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Fa. P.N. Slagter
Kadijkweg 43
1619 PJ Andijk
Tel: +31 (0)6 37351433
info@pnslagter.nl 
www.pnslagter.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.