Inia 333 Chugayna

Nieuw aardappelras in Peru

Het Peruaanse Nationaal Instituut voor Agrarische Innovatie (INIA) van het ministerie van Landbouwontwikkeling meldt dat het aan telers in de regio Cajamarca en bij uitbreiding heel Peru een nieuw aardappelras met een hoge genetische kwaliteit ter beschikking heeft gesteld dat de gemiddelde opbrengst per hectare zal verhogen.

"Inia 333 Chugayna biedt een gemiddelde opbrengst van 47 ton per hectare. De klonale vermeerdering garandeert bovendien een stabiliteit van bijna 100%. Dit zijn gunstige parameters voor de winstmarges van de telers."

"Een ander kenmerk is het rijpingsvermogen. Dit ras kan, in tegenstelling tot de andere, al 110 à 130 dagen na het poten gerooid worden en het genereert ook 21% droge stof. Bovendien maakt de genetische samenstelling het ras tolerant voor de belangrijkste plagen en ziekten."

"Inia 333 Chugayna is geschikt voor verschillende teeltomstandigheden. Het kan worden gepoot van zeeniveau tot 4.000 meter hoogte, in gebieden met veel regen of waar geïrrigeerd moet worden. In de Andesvalleien kan de aardappel jaarrond worden gepoot."

"De vorm van de knol is lang ovaal. Hij heeft ondiepe ogen, een crèmekleurig vruchtvlees en een goede textuur. Dat maakt deze aardappel ideaal voor vele culinaire toepassingen. Hij heeft een grootte van 5,96 cm, met een standaarddeviatie van 0,07 en een variatiecoëfficiënt van 1,19% in het eerste seizoen."

"Dankzij deze kenmerken is Inia 333 Chugayna een goed alternatief voor telers in de regio Cajamarca en andere delen van het land om hun opbrengst en de kwaliteit van hun oogst te verbeteren en zo hun inkomen te verhogen."

Het aardappelras Inia 333 Chugayna is het resultaat van onderzoek uitgevoerd door het Agrarisch Experimenteel Station Baños del Inca van het INIA, waar analyse is uitgevoerd met behulp van een tabel opgesteld door de International Union for the Protection of New Varieties of Plants (UPOV).

Het onderzoek kon rekenen op medewerking van technici van het Consorcio Norte INIA-CIP-AP, Asociación Pataz, het Peruaanse nationale programma voor wortel- en knolgewassen en het International Potato Center (CIP).

Bron: gob.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.