Zuid-Afrikaanse mandarijnenexport geraamd op record van 560.000 ton

De Zuid-Afrikaanse export van mandarijnen zal in 2022/23 naar verwachting met bijna 8% stijgen tot een record van 560.000 ton dankzij een grotere oogst en een sterke buitenlandse vraag. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn goed voor 45% van de totale Zuid-Afrikaanse export, gevolgd door Rusland (10%) en de Verenigde Staten (10%).

De Zuid-Afrikaanse export naar de Verenigde Staten in het kader van de African Growth and Opportunity Act (AGOA) is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd en bedraagt in 2021/22 bijna 50.000 ton. Verwacht wordt dat deze trend zich zal voortzetten dankzij de toenemende voorkeur van de consument voor mandarijnen in de Verenigde Staten en de voortdurende rechtenvrije markttoegang in het kader van AGOA.

De lokale consumptie van mandarijnen in Zuid-Afrika is veel kleiner dan die van sinaasappelen, omdat de sector voorrang geeft aan exportmarkten en meestal overtollig fruit levert aan de lokale markt. Het toegenomen gebruik van netten voor ongediertebestrijding heeft geleid tot een betere kwaliteit van het citrus en heeft het percentage fruit dat als overtollig wordt beschouwd, verminderd. Sommige grote winkelketens verkopen echter citrus van exportkwaliteit op de binnenlandse markt. Daarom zal de lokale consumptie van mandarijnen naar verwachting licht stijgen tot 48.000 ton in 2022/23.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Bron: fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.