Ondanks oorlog

Oekraïne exporteerde recordhoeveelheid frambozen

Oekraïense telers hebben de export van diepgevroren frambozen in 2022 weten te verhogen en het vorige record te overtreffen. Dit is vooral verbazingwekkend gezien de extreem moeilijke omstandigheden als gevolg van de Russische oorlog en bezetting van sommige gebieden in Oekraïne, arbeidstekorten, zeer dure en moeilijke logistiek en regelmatige Russische terroristische aanvallen op de civiele infrastructuur, met name op elektriciteitsnetwerken.

Volgens voorlopige schattingen van EastFruit bedroeg de export van diepgevroren frambozen uit Oekraïne aan het eind van het kalenderjaar 40.000 ton, een stijging van 20% ten opzichte van het vorige record uit 2021. Dit weerspiegelt de snel groeiende invriescapaciteit in Oekraïne en de toenemende teelt en kwaliteit van de frambozen.

Meer dan 60% van alle diepgevroren frambozen van Oekraïne werd in 2022 uitgevoerd naar buurland Polen, waar de invoer ervan in dat jaar met 37% toenam. Over het algemeen zijn de eerste 11 grootste importeurs van Oekraïense frambozen in 2022 de landen van de Europese Unie. Duitsland staat op de tweede plaats, gevolgd door Litouwen, Tsjechië, Nederland, Italië, Oostenrijk, België en Frankrijk. Al deze landen importeerden elk ongeveer 1.000 ton of meer uit Oekraïne.

"Gezien de problemen met de energie-infrastructuur, die voortdurend door Rusland wordt aangevallen, is een dergelijk resultaat opnieuw een kleine overwinning voor Oekraïne en zijn telers. Onder deze omstandigheden is het immers erg moeilijk om frambozen in te vriezen en op te slaan," zegt Andriy Yarmak, econoom van het Investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

"Natuurlijk hebben de Oekraïense telers dit jaar bij de eerste de beste gelegenheid diepgevroren frambozen geëxporteerd om de risico's te beperken. Daarom is het niet verwonderlijk dat zij gedwongen waren de exportprijs van de producten te verlagen in vergelijking met vorig seizoen. Het niveau van de door zowel de telers als de verwerkers ontvangen prijzen dekte echter volledig de kosten van de teelt, de verwerking en de opslag van diepgevroren bessen. Dit heeft dan ook goede mogelijkheden gecreëerd voor de verdere ontwikkeling van deze sector in de toekomst", aldus de FAO-deskundige.

Ook moet worden opgemerkt dat de complexe logistiek de Oekraïense exporteurs er niet van heeft weerhouden de frambozenexport naar meer landen uit te breiden. In 2022 werden grote zendingen Oekraïense diepgevroren frambozen geleverd aan 24 landen, wat opnieuw een record is.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.