"Britse aardappeltelers onderschatten hun eigen sector"

Volgens deskundigen uit de sector onderschatten de Britse aardappeltelers massaal het economische belang van hun sector. Dit zou wel eens £ 4,5 miljard kunnen zijn, in plaats van de algemeen gebruikte schatting van £ 765 miljoen.

Op de conferentie van de SAC Association of Potato Producers (SACAP) in Dundee vertelde SRUC senior landbouweconoom Steven Thomson zijn toehoorders dat het onderschatten van de sector de sector minder politiek belang oplevert.

Thomson: "Boeren moeten het belang van de hele keten inzien in plaats van alleen te kijken naar het individuele boerenbedrijf, anders is er geen politieke druk om in te grijpen en de sector te steunen bij de teelt van ziekteresistente rassen of het veranderen van teeltmethoden. De productie van de Schotse rundvleessector is daarentegen £ 950 miljoen waard, maar zij vertellen de Schotse regering dat zij £ 3 miljard waard zijn, omdat zij naar de hele sector kijken."

Volgens Thomson gaat de economische impact van aardappelen veel verder dan het teeltbedrijf. Hij zei dat £ 1 aardappelproductie overeenkomt met £ 3,77 stroomafwaarts en voegde eraan toe dat huishoudens en de horeca - inclusief fish-and-chipshops - in het hele VK ongeveer £ 4 miljard aan aardappelen uitgeven, waarvan ongeveer 70% (wat neerkomt op ongeveer £ 3 miljard) in eigen land wordt geteeld.

Bron: thecourier.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.