Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
W.P. Fatels, Beverwijk

Uit de oude doos: Breekpeen specialist

Het in 1956 opgerichte bedrijf W.P. Fatels (WeePee) is een van de 6 bedrijven die breekpeen verwerken en verhandelen. 60% van de totale omzet van Fatels bestaat uit breekpeen. Daarnaast worden er knolselderij, kroten, prei, waspeen en andere winter- groenten verhandeld om het assortiment aantrekkelijk te maken. 90% van de peen wordt gewassen en kleinverpakt. De heer Wim Fatels: "15 jaar geleden als er iemand om gewassen peen vroeg wisten we ons geen raad en wasten we de peen in een tonnetje. De resterende 10% is hoofzakelijk ongesorteerde landgewassen peen die naar de industrie gaat. Begin dit seizoen werd er ongeveer 700 ton in bulk naar Frankrijk geëxporteerd voor de industrie. Behalve naar België doen we de export niet zelf, maar via de gevestigde exporteurs."

De heer Wim Fatels

Voor het kleinverpakken van breekpeen gebruikt Fatels vier Newtec computerwegers. De verpakkingen zijn hoofdzakelijk 1, 2 en 10 kg. 65% van de kleinverpakte breekpeen is bestemd voor de binnenlandse markt. Binnenkort komt er een nieuwe machine bij voor het verpakken van 500 gram. De 500 gram verpakking is uitsluitend bestemd voor export. De capaciteit van het verpakken ligt nu tussen de 40 en 50 ton per dag, met een bezetting van 15 man.

90% van de peen wordt kleinverpakt

De aangevoerde breekpeen komt hoofdzakelijk uit Zeeland en de Noordoost Polder. De heer Wim Fatels: "We werken hier met contracttelers. De grond in deze gebieden is het meest geschikt voor ons product. Door de droogte van de afgelopen zomer is de opbrengst lager, maar hebben we wel grovere partijen. We rooien de breekpeen met eigen machines die de wortel aan het loof de grond uittrekken, hierdoor ontstaat minimum aan breuk. De peen ligt nu opgeslagen in de mechanische koeling. Wanneer het gaat vriezen verdubbelt de consumptie bijna. Wij kunnen in dat geval direct van onze voorraad gebruik maken." 

"De Fransen daarentegen bewaren hun peen in de grond en kunnen hun  voorraden tijdens de vorst niet aanspreken. De kwaliteit van de Franse breekpeen is dit seizoen minder. Deze wordt nu tegen lage prijzen op de markt gebracht. In het begin van het seizoen hadden we last van onze Belgische collega's die klasse II mogen exporteren en hierdoor ook goedkoper zijn. Het komt voor dat breekpeen voor verwerking naar België gaat en daar oververpakt wordt voor export. Sommige exporteurs vragen het CBT waarom zij geen klasse II mogen exporteren. Ik ben een voorstander van het CBT beleid waarbij men ervan uitgaat dat een inkoper van een winkelketen blind Hollandse peen moet kunnen kopen. De kwaliteit zal uiteindelijk zegevieren. Wij als WeePee Fatels streven naar het beste."

Bron: Primeur 09 - Jaargang 04 - 26 januari 1990

Publicatiedatum: