Elbefruit

"Guatemala zette de toon bij peulen en sugarsnaps maar dat verandert"

Op het gebied van peulen en sugarsnaps komen er nu partijen uit drie verschillende herkomstlanden op de markt, namelijk Egypte, Guatemala en Kenia. "We hebben voldoende aanbod ter beschikking, of het nu gaat om zee- of luchtvracht, hoewel we proberen om onze afnemers zo mogelijk verscheepte producten aan te bieden vanwege de CO₂-balans. We hebben ons voorgenomen om de duurzaamste bonenleverancier op de markt te worden. In Egypte lukt dat ons steeds beter, en ook in Kenia proberen we beetje bij beetje producten per zeevracht te importeren", zegt Edgar Günther, importeur en directeur van ElbeFruit.

Ondanks talrijke uitdagingen kijkt ElbeFruit terug op een succesvol jaar 2022. Edgar maakt de balans op: "Wij hebben zowel onze omzet als onze aanwezigheid op de markt kunnen uitbreiden. Zo hadden we voor het eerst peulen uit Peru ter beschikking, die we tot eind december aan konden bieden. In Kenia zien we dit jaar gelijkmatige volumes en kwaliteiten, terwijl we in andere jaren te maken kregen met volume- en kwaliteitsverlies als gevolg van het weer."

In Egypte had de start van het seizoen dit jaar daarentegen wat vertraging, vervolgt Edgar. "De eerste sugarsnaps konden pas na de jaarwisseling naar Europa verscheept worden, terwijl we normaal gesproken al in december sugarsnaps beschikbaar hebben. Maar aangezien wij uit kunnen wijken naar verschillende andere herkomstlanden, hebben we het toch goed gedaan."

Sugarsnaps uit Guatemala, in week 1 per zeevracht gearriveerd. Producten uit Guatemala worden over het algemeen tussen december en april en tussen augustus en september aangeboden. De Egyptische verkoopperiode loopt van december tot en met maart. Kenia is vrijwel het gehele jaar door met schommelende hoeveelheden op de markt vertegenwoordigd.

Volatiele markt
Het gespecialiseerde importbedrijf wordt nog steeds met aanzienlijke kostenstijgingen geconfronteerd. Bij producten uit Guatemala liggen de prijzen soms wel 30 procent hoger dan vorig jaar, vertelt Edgar, die wijst op de extreme volatiliteit van peulen. 

Rechts: Egyptische peulen, in week 3 per zeevracht gearriveerd

Op de langere termijn zal het echter moeilijker worden om peulen af te nemen, zegt hij. "Dat hangt zeker ook met de gestegen teeltkosten samen, die slechts gedeeltelijk door de consument geaccepteerd worden en een negatieve uitwerking op de vraag hebben. Verder zijn er in landen zoals Peru en Zimbabwe vanuit het oogpunt van de teler interessant alternatieven, zoals bijvoorbeeld blauwe bessen."

Guatemala verliest marktaandelen
Guatemala heeft de export naar Europa al teruggeschroefd ten gunste van de Amerikaanse markt, vult Edgar aan. "Wat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen betreft, is de Europese retail bijzonder veeleisend. Bovendien gaat de overzeese export naar Europa ook met hogere kosten en risico's gepaard. Dit is nog verergerd door het feit dat Seatrade geen directe zeeverbinding meer aanbiedt tussen Guatemala en Europa. Dat betekent in de praktijk dat het zeetransport in plaats van veertien dagen tegenwoordig soms meer dan drie weken duurt. Dat heeft natuurlijk weer negatieve gevolgen voor de productkwaliteit."

Parallel aan het peulseizoen worden ook de eerste partijen Egyptische knoflook verladen.

Vanwege deze ontwikkeling hebben andere herkomstlanden, in de eerste plaats Egypte en Kenia, hun positie op de Europese markt kunnen verbeteren. Edgar: "Guatemala zette altijd de toon bij de peulen, maar daar komt nu langzaam verandering in. In dat opzicht is de markt duidelijk aan het veranderen."

Foto's: Elbefruit GmbH

Bezoek het bedrijf op de Fruit Logistica bij de IPD-stand: hal 25 / C03 

Voor meer informatie:
Edgar Günther
Elbefruit GmbH
Tel: +49 157 5175 1475
edgar@elbefruit.eu 
www.elbefruit.eu 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.