Vorstschade aan bloesems extra vroeg steenfruit in Murcia

In diverse gebieden in de regio Murcia is het kwik de afgelopen dagen ‘s nachts onder nul gezakt. In sommige gemeenten van Cieza, het grootste steenfruitteeltgebied in Murcia, en in de buurt van Calasparra werden temperaturen van -4ºC geregistreerd, terwijl in de Altiplano en het noordwesten van de regio temperaturen tot -7ºC werden gemeten.

Antonio Moreno van UPA, de vereniging van kleinschalige telers, wees erop dat de meest getroffen rassen de extra vroege perzik- en nectarinerassen zijn, alsook enkele abrikozen- en paraguayorassen.

De telers hebben vooralsnog geen gebruikgemaakt van vorstkaarsen, nachtvorstberegening of windturbines. "Het is het niet waard om de kaarsen te doen branden, want op een groot teeltbedrijf lopen de kosten algauw op tot € 3.000-4.000 per nacht. De prijs van paraffine is immers sterk gestegen. Telers verkiezen vooralsnog het risico te nemen", legt Antonio Moreno uit.

Hij wees er echter op dat, als de voorspellingen voor komend weekend in Vega Alta niet veranderen, "we geen andere keuze zullen hebben dan te vechten tegen wat normaal lijkt te worden in deze tijd van het jaar".

"Als we in Europa onze producten als eerste op de markt willen brengen, kunnen we niet anders dan inzetten op deze extra vroege rassen."

Bron: laverdad.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.