Grotere maten opende nieuwe deuren voor Turks citrus

"Na een tragere start is het Turkse citrusseizoen nu echt op stoom gekomen," zegt de marketingmanager van Aksun, Akin Soyleyen: "We zijn wat langzamer van start gegaan dan normaal, omdat het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen van vorig jaar al op de markt was toen het Turkse seizoen in september/oktober begon. Daardoor was de vraag aan het begin van het seizoen zwakker dan normaal, maar momenteel zitten we in de piek van onze teelt en gaat het goed. De concentratie van de vraag in een kortere periode heeft zijn nadelen, maar dat overwinnen we met behulp van onze hoge teeltcapaciteit."

De concurrentie met Egypte is dit jaar verhit, maar de Turkse exporteur heeft veel respect voor de manier waarop de Egyptenaren zaken doen. "We hebben minder concurrentie gezien als het gaat om andere leverende landen. Wereldwijd stijgt de vraag naar zoetere citrus in vergelijking met zure smaken, zoals rode grapefruit, maar dat was te verwachten. Egypte is altijd een sterke concurrent geweest op het gebied van citrus. Vooral de agressieve aanpak die zij hebben als het gaat om marktbereik en prijsstelling, is iets om te bewonderen. Dus wanneer zij te maken krijgen met een tekort, in welke vorm dan ook, biedt dat een goede gelegenheid voor Turkse exporteurs om het gat op te vullen en te leveren aan kopers die op zoek zijn naar grotere vruchten."

Het feit dat de grotere maten citrus niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn, heeft de Turkse citrusexporteurs nieuwe kansen geboden, aldus Soyleyen: "Dat was de grote winst voor ons dit jaar: grotere maten zijn gemakkelijker te vinden in Turkije. Nu Egypte een tekort heeft aan grote maten, heeft dat veel nieuwe deuren voor ons geopend, omdat veel landen nog steeds op zoek waren naar grotere maten citrus. We waren dankbaar voor deze kans. We besteden ook veel meer aandacht aan het Verre Oosten van Azië dan ooit tevoren, inclusief de Japanse markt. We hebben onze volumes naar Japan drastisch verhoogd. Dankzij het gebrek aan grotere maten op de markt, hebben we de overhand gekregen als het gaat om de controle van de Aziatische markt."

Het weer heeft geleid tot een langer citrusseizoen voor Aksun, aangezien het seizoen naar verwachting tot mei van dit jaar zal duren. "Door de verandering van de wereldwijde klimaatomstandigheden hebben we tot nu toe nooit echt winterweer gehad. De temperaturen zijn constant hoger dan normaal, wat helpt bij de oogstperiodes en de algemene kwaliteit van het fruit. Met dit in gedachten verwachten we onder de huidige omstandigheden het seizoen te verlengen tot mei", besluit Soyleyen.

Voor meer informatie:
Akin Soyleyen
Aksun
Tel: +90 324 234 41 90
Mobiel: +90 532 590 75 92
akin@aksun.com.tr
www.aksun.com.tr/en/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.