Verre Oosten en Europese markt bieden Egyptisch citrus grootste kansen"

"De vraag naar Egyptisch citrus is dit jaar sterk geweest," zegt Mostafa Ali van de Egyptische exporteur Rula. "Momenteel is er veel vraag naar mandarijnen en late Navelvariëteiten zoals de Barnfield-variëteit en de Lane-late. Voor mandarijnen is er een grote vraag naar Tango, W. Murcott en Honey Murcott, maar er is een tekort aan aanbod van alle rassen. Het feit dat er ook een tekort is aan mandarijnen van Marokkaanse oorsprong heeft geleid tot een grote vraag naar Egyptische mandarijnen."

Ondanks de grote vraag is het seizoen zeer uitdagend voor de telers en exporteurs, omdat hun gebruikelijke markten de voorkeur geven aan grotere maten, die niet zo beschikbaar zijn als normaal, legt Ali uit. "Dit seizoen is eerlijk gezegd helemaal niet gemakkelijk. We zijn aan het einde van het Navel-seizoen en beginnen nu met de Valencia-sinaasappelen, maar we hebben een groot probleem met de maten. Bij de Navels waren de maten niet wat je normaal zou oogsten. Er was een hoger percentage kleinere maten, wat ons vermogen om te leveren aan de meest populaire markt, zoals Rusland, heeft beïnvloed."

"Voor de Valencia-sinaasappelen variëren de maten dit jaar van 80:88/100:113/125 en die hebben de mogelijkheid om aan specifieke markten te leveren, terwijl we aanvaarden dat het tekort of de grotere maten zullen leiden tot minder handel naar Rusland en China. Het grootste deel van de teelt van dit seizoen bestaat uit kleine maten, ongeveer 70% van de teelt heeft een grootte tussen 80-88-100! Slechts 10 tot 15% van de teelt heeft de maten 48-56."

Hoewel er uitdagingen zijn, ziet Ali ook kansen voor het Egyptisch citrus, als de handelaren zich op specifieke markten richten of de Europese importeurs de situatie accepteren en meer van de kleinere maten bestellen. "De markten van het Verre Oosten en de Europese markt zullen dit jaar de grootste kansen bieden voor Egyptisch citrus. Spanje kampt ook met tekorten aan grotere maten, dus volgens mij zullen de klanten de situatie moeten aanvaarden en zich aanpassen en kleinere maten importeren. Egyptische handelaren zullen moeten zoeken naar de kansen die zich voordoen, want we moeten zowel grote als kleine maten verzenden om het evenwicht te bewaren."

"Een andere grote uitdaging voor Egypte is de inflatie van de Egyptische munt, die gevolgen heeft voor alles wat te maken heeft met de kosten van de teelt en het zakendoen in de groente- en fruithandel. Grondstoffen, het betalen van werknemers, verpakkingsmateriaal en verzending bemoeilijken de situatie en de winstgevendheid. De citrusprijzen liggen wereldwijd ook niet op een erg goed niveau, zodat er een aanzienlijke kloof bestaat tussen de prijzen die de kopers willen betalen en de prijs die de leveranciers moeten ontvangen," besluit Ali.

Voor meer informatie:
Mostafa Ali
Rula for Land Reclamation
+201007350313
Mustafa.ali@wadigroup.com.eg 
www.rulafarms.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.