Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse komkommertelers planten pas eind februari of maart

Energie- en arbeidsproblemen zijn de belangrijkste uitdagingen voor de komkommerproductie in het VK, vooral in de Lea Valley. "Normaal zouden telers de komkommers begin januari in de kassen planten. Dit jaar plant de meerderheid pas eind februari of begin maart, sommigen wachten tot april," aldus Lee Stiles, secretaris van de Lea Valley Growers' Association. "Het seizoen loopt tot september."

Volgens Lee zijn de energiekosten te hoog om in januari te planten. "Vorig jaar gebruikten de telers de boilers vanaf mei slechts om de dag, om de kas toch te verwarmen en tegelijkertijd kosten te besparen. Hierdoor kwam er wel minder CO2 in de kas, waardoor de opbrengst daalde."

Vorig jaar lagen de energiekosten tussen £6-8 per therm (ongeveer 29 kilowattuur), dit jaar is het £1,70 en vóór de energiecrisis was het slechts £0,40 per therm. De helft van de Britse telers heeft vorig jaar niet geplant.

Stoppende telers
"10% van de telers is vorig jaar gestopt met telen en de grond wordt nu beschikbaar gesteld voor woningbouw of licht industrieel gebruik. Sinds 1960 stopten er vier of vijf telers per jaar, in 2021 en 2022 groeide dit aantal tot tien per jaar. Dit heeft echt gevolgen voor het areaal dat wordt gebruikt om voedsel te verbouwen en zal de voedselzekerheid van het land ernstig aantasten. We zien steeds meer invoer, niet alleen uit Spanje en Nederland, maar ook steeds meer uit Turkije, Marokko en Egypte. Het duurt een week om producten uit deze landen over de weg aan te voeren."

"Deze situatie geldt voor de hele Britse verssector: niet alleen de energie- en arbeidskosten zijn gestegen, alle andere kosten zijn ook gestegen, terwijl het rendement voor de retail nauwelijks toeneemt.

De regering heeft een maximumprijs voor energie opgelegd (£ 2,19 per therm), die in oktober vorig jaar is ingegaan en in maart afloopt, waarna hij wordt vervangen door een korting van 6%.

Volgens Lea hebben de telers nooit enige steun van de overheid gekregen. Het beleid inzake arbeid en kosten moet veranderen en de telers moeten meer steun krijgen.

Voor meer informatie:
Lee Stiles
Lea Valley Growers Association
Lee.stiles@LVGA.co.uk
www.LVGA.co.uk 

Publicatiedatum: