Bedrijven en kantoren van Senasa worden rechtstreeks aangevallen in Peru

Oogst en verpakking noodgedwongen stilgelegd in Ica, Peru

De rellen in Peru hebben zich nu helaas uitgebreid naar land- en tuinbouwbedrijven en belangrijke overheidsinspectiediensten, met rechtstreekse gewelddadige aanvallen door gemaskerde personen die met geweld ten minste vijf mango-, druiven-, asperge- en andere belangrijke exportbedrijven zijn binnengedrongen, waardoor zij deze week gedwongen werden hun deuren te sluiten. De meest recente actie brengt de Peruaanse fruitexport, die zich op het hoogtepunt van het oogstseizoen bevindt, verder in gevaar, waarschuwt het vertegenwoordigend orgaan van de Peruaanse landbouw.


Foto: Agraria.pe

Ook het hoofdkantoor van de overheidsinspectiedienst Senasa in Puno is door demonstranten aangevallen. In Santiago drongen relschoppers twee bedrijven binnen, verbrandden beveiligingscabines en riepen werknemers op zich bij de protesten aan te sluiten. De meeste aanvallen vonden deze week plaats in het belangrijkste teeltgebied van Ica. Op veel van de 200 bedrijven in Ica zijn de oogst en verpakking stilgelegd, de koelhuizen zouden op volle capaciteit zitten, terwijl vrachtwagens defect raken en de export ernstig wordt belemmerd door aanhoudende wegblokkades.

The Association of Agricultural Producers Guilds of Peru (Agap) schat de verliezen alleen al in de regio's Ica, Arequipa en La Libertad op 200 miljoen dollar.

De populaire toeristische attractie Machu Picchu is al voor onbepaalde tijd gesloten en de demonstranten lijken elk functioneel deel van het land af te gaan om druk uit te oefenen op president Dina Boluarte om af te treden en op het Congres om hervormingen door te voeren. Het dodental is opgelopen tot bijna 60 mensen. De Peruaanse president blijft de demonstranten uitnodigen tot een vreedzame dialoog. In een nieuwe verklaring en een live televisietoespraak roept zij op tot vrede en orde.

Een bedrijf gaf de volgende verklaring uit: "Het spijt ons u te moeten meedelen dat wij genoodzaakt zijn onze mooie oogst en het verpakken van fruit op te schorten vanaf dinsdag 24 januari van dit jaar."

Een blauwe bessenteler gaf commentaar: "Gisteren was een zware dag in Ica, vooral in sommige druiven- en aspergeteeltgebieden. We zijn tot nu toe okay en alles wat we vorige week hadden kon naar de haven en de luchthavens. Het zal beter worden, omdat de demonstranten ook getroffen zijn door hun eigen economie zonder banen. Deze acties zullen ons bij lange na niet verhinderen om werkgelegenheid te blijven genereren en door te gaan met de oogst, verwerking en export om de wereld van ons fruit te voorzien."

In reactie op de aanvallen op faciliteiten van de National Agrarian Health Service (Senasa) in de regio Puno en bedrijven in Ica, gaf het ministerie van Landbouw (Midagri) deze verklaring uit. "Wij spreken onze absolute afkeuring en veroordeling uit over de gewelddadigheden van vandalen tegen openbare en particuliere voorzieningen in de land- en tuinbouwsector, die hebben geleid tot het stopzetten van de controleacties van Senasa, alsmede de onderbreking van de landbouwactiviteit en de daaruit voortvloeiende negatieve gevolgen voor de economie van duizenden werknemers in de land- en tuinbouw."

"De agro-exportactiviteit is een van de belangrijkste bronnen voor het scheppen van duizenden directe en indirecte formele banen en een bron van buitenlandse valuta voor het land. Om deze reden bekrachtigt Midagri de vastberaden en onwrikbare wil van de regering om de sociale dialoog te bevorderen bij het aanpakken van de problemen van het land, binnen een klimaat van vrede en harmonie. Tenslotte willen wij de gemeenschap nogmaals oproepen om hun eisen zonder geweld te uiten, met respect voor het menselijk leven en de openbare en particuliere eigendommen en de rechten van alle Peruanen."

Agap, een overkoepelend orgaan dat de Peruaanse tuinbouwsector vertegenwoordigt, heeft consequent opgeroepen tot vrede en tot de effectieve inzet van politie en leger door hun president om de onrust binnen de grenzen van de wet de kop in te drukken. Ze roepen ook medeburgers op om na te denken over hun acties en de schade die ze het land berokkenen en de negatieve impact op de bestaansmiddelen van miljoenen mensen.

Voor meer informatie:
Association of Agrarian Producers Guilds of Peru
hcorpus@agapperu.org
www.agapperu.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.