Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Bananenexport Ecuador -6,5%: 24,9 mln kartons minder verladen

Ecuador, de wereldleider in de bananenexport, had een jaar om snel te vergeten met een geschat verlies van meer dan € 236 mln en een daling van de export met 6,5% van januari tot december 2022. Deze grote daling is vooral te wijten aan de Russische oorlog in Oekraïne, interne stakingen en de stijging van de dollar ten opzichte van de euro. Volgens José Antonio Hidalgo van de Vereniging van Ecuadoraanse Bananenexporteurs (Aebe) begon het afgelopen jaar met veel problemen die van invloed waren op hun export.

Tot december 2022 bedroeg de gecumuleerde export 354,6 mln kartons bananen, tegenover 379,5 mln kartons in 2021. De drie belangrijkste exportmarkten zijn de Europese Unie op de eerste plaats met 26,3%, Rusland met 23,43% en het Midden-Oosten met 15,2%. Deze drie regio's nemen 65% van de Ecuadoraanse bananenaanvoer voor hun rekening.

De export naar de Europese Unie daalde met 9,1%. Volgens het Aebe-rapport heeft Ecuador in de periode van januari tot en met december 2022 een voorlopige verzending van 83 mln kartons naar Rusland. Dit niveau ligt 2,9 mln kartons onder het maandelijkse exportpotentieel dat het op deze markt zou kunnen hebben in een situatie zonder conflict. "De sluiting van de havens in Oekraïne heeft de toegang tot de bananenexport naar deze bestemming verhinderd, waardoor Ecuador tot december een verlies van ongeveer 590.000 kartons lijdt. In de periode (januari-december) zijn ongeveer 1,3 mln kartons naar Oekraïne verzonden. Het verlies aan ladingen naar Rusland en Oekraïne wordt geschat op bijna 3,5 mln kartons tussen januari en december 2022."

Op regionaal niveau zijn de grootste verminderingen van het aantal kartons bananen te zien in Afrika, de VS en Oceanië. Afrika heeft zijn bananenimport uit Ecuador met 34,5% verminderd, van 25,2 mln kartons in 2021 tot 16,5 mln in 2022, d.w.z. 8,7 mln die niet naar deze regio worden geëxporteerd. Evenzo daalde de import van Ecuadoraans fruit in de VS met 12,5%, d.w.z. 4,6 mln kartons minder in 2022 dan in 2021. Oceanië is een andere regio die een vermindering van de hoeveelheid fruit meldde, in 2021 werden in totaal 3,5 mln kartons naar deze regio geëxporteerd, terwijl het exportniveau in 2022 daalde tot 3,1 mln kartons, dat wil zeggen 0,4 mln kartons die dit jaar niet werden verladen. Naast de Russische oorlog in Oekraïne waren stakingen eerder in het jaar in Ecuador en het koude weer enkele van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de lagere export.

"We begonnen 2022 met veel problemen. Er waren prijsstijgingen voor kartons, vracht en meststoffen. Toen de oorlog uitbrak in Oekraïne, waren de eerste acht weken zwaar en onzeker. Na deze gedwongen stopzetting kregen we te maken met telers die sommige plantages tijdens deze zware weken niet konden onderhouden. Sommige telers die zich op deze markten toelegden, leden onder hun opbrengst. Tijdens de laatste maanden van het jaar werd het ook koeler in Ecuador. Dit had ook gevolgen voor de teelt," aldus Antonio Hidalgo.

In het Aebe-rapport worden de verliezen als gevolg van de stakingen in Ecuador en de stijging van de dollar ten opzichte van de euro als volgt gekwantificeerd. "De verliezen in de bananenexport als gevolg van de protesten in juni worden geschat op bijna 3,2 mln kartons in de weken 24 tot en met 26. De verliezen als gevolg van de wisselkoers tussen de euro en de dollar worden geraamd op bijna 3 mln kartons bananen in de maanden juli tot en met december. De verliezen als gevolg van bovengenoemde situaties worden geraamd op bijna 9,7 mln kartons bananen in het jaar 2022. Met andere woorden, van de 24,9 mln kartons die niet zijn geëxporteerd ten opzichte van 2021, is 39% te wijten aan de Russische oorlog, de stakingen en de dollarkoers."

Voor meer informatie:
Jose Antonio Hidalgo
Aebe
+593 96 402 9141
communications@aebe.com.ec    
www.aebe.com.ec 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.