Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lindert Moerdijk, MSP Onions:

"Dankzij onze geprogrammeerde kwaliteit uien hebben we voet aan de grond gekregen bij de Europese retailleveranciers"

Tholen - De uienexport ligt op zijn moment aardig op zijn gat. "De boer vraagt momenteel een hogere prijs dan wij als verkoopprijs in de baal kunnen maken", vertelt Lindert Moerdijk van MSP Onions. Toch klaagt de uienverwerker niet. "Dankzij onze geautomatiseerde fabriek met optische sortering hebben we ook in deze periode stabiel werk, omdat we ons in deze tijd van het jaar meer richten op het leveren aan de retailleveranciers. Naast de export, waar we al jaren actief in zijn naar tal van bestemmingen, vormt deze tak in deze periode van het laagseizoen een schitterende aanvulling."

"Inmiddels beginnen de supermarkten ons te kennen en hebben we voet aan de grond gezet bij onder meer de Britse, Duitse, Belgische, Poolse en Franse supermarkten. We kunnen met een zekerheid van 99,9% de kwaliteit programmeren en dat heeft echt deuren geopend", vertelt Lindert enthousiast. "Nieuwe klanten nodig ik hier op locatie uit. We gaan dan samen naar de control room, waar we exact de gewenste kwaliteitsspecificaties programmeren en vervolgens ook uitleveren. Speciaal voor onze retailklanten hebben we een eigen merk big bag ontwikkeld. Je ziet nu dat klanten die geprogrammeerde kwaliteit herkennen en dat heeft de verkoop vleugels gegeven."

"Tegelijkertijd vind ik de focus van Nederlandse supermarkten op duurzaamheid nog erg eenzijdig. Men kijkt erg kritisch richting de teelt, maar nauwelijks naar het proces erna. Daarvoor is een BRC-certificaatje voldoende. Zijn de uien na maart/april niet meer goed genoeg, dan schakelt men probleemloos over op importuien die dertig dagen onderweg zijn. Gelukkig zien steeds meer klanten in dat er duurzamere oplossingen dichterbij voorhanden zijn. Vorig jaar hebben we hierdoor heel lang de retail kunnen bedienen. Supermarkten in de landen om ons heen zijn enorm gefocust op local-for-local, maar als ze zelf niet meer de gewenste kwaliteit uien kunnen betrekken uit eigen land, kiezen ze liever voor optisch gesorteerde uien uit Nederland, dan een programma Nieuw-Zeelandse uien die enkele weken zeevracht achter de rug hebben", vervolgt de verpakker.

Klik hier voor een uitvergroting

Dat er nog geen tweede fabriek op MSP-achtige wijze is gebouwd, verbaast hem niet. "Wanneer je bijvoorbeeld in Frankrijk of Duitsland als verwerker alleen lokale uien levert, heb je al snel te weinig volume en zekerheid. Bovendien zitten veel verpakkers in de greep van de supermarkt. Wij hebben met onze export altijd een basis. Ook exportklanten in bijvoorbeeld Afrika en Aziƫ komen terug op ons merk. Zij vertrouwen de kwaliteit en leggen makkelijker een voorraad aan. Dat zouden ze nooit doen als we met de hand zouden sorteren, want dan is de kwaliteit toch veel grilliger. Die afhankelijkheid halen wij eruit. Daarom hebben we ook in deze rustigere periode goed ons werk, al zal bij ons het volume ook op een lager niveau uit gaan komen, daar ontkom je nu eenmaal niet aan als er 20% minder uien beschikbaar zijn", vertelt Lindert.

De aankomende maanden op de uienmarkt noemt Lindert enorm interessant. "Het is een strijd met de verwachtingen. In Nederland hebben we een wekelijkse sorteercapaciteit van ruim 40.000 ton uien. Als je ziet dat we nu terugzakken naar exportweken van 15.000 ton, dan hebben er een aantal verpakkers heel weinig te doen. Hierdoor ontstaat er soms een onnavolgbare stoelendans en worden alle marges eruit gehaald om maar aan het werk te blijven. De boeren worden nog niet zenuwachtig van de lagere exportweken. Daar kunnen de Nederlandse verpakkers soms nog wat van leren. 1.300 boeren lijken het eerder eens te zijn dan 30 verpakkers. Met 20% minder uien is het onmogelijk met grote exportvolumes door te gaan, we moeten terugschakelen als sector. De kwaliteit zal bepalen wanneer de boeren hun uien aan gaan bieden."

Voor het eerst staat MSP geheel zelfstandig met een stand op de Fruit Logistica in Berlijn. "Naast het onderhouden van de bestaande klanten is deze beurs bij uitstek geschikt om Europese supermarkten en hun leveranciers te ontmoeten. We zien ernaar uit en hopen op veel spontane bezoeken", besluit Lindert.

De stand van MSP Onions is te vinden in Hal 27, Stand E-24.

Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 34
4455 TL Nieuwdorp
lindert.moerdijk@msp-onions.com 
www.msp-onions.com