Peter Breels, Rodiers:

"De Marokkaanse en Egyptische clementines worden veel op de Belgische markt gepusht"

Tholen - De prijzen van het Spaanse citrus liggen gedurende het hele seizoen al op een relatief hoog niveau. "We spreken niet van een beperkt aanbod, maar er is toch sprake van minder volumes dan voorgaande jaren. Het resultaat is dat de prijzen van, zeker perssinaasappelen, een stuk hoger liggen ten opzichte van andere jaren", vertelt Peter Breels van groothandel Rodiers.

De kwaliteit is, volgens de handelaar, echter dik in orde. "Zeker met de merken die wij altijd in huis hebben, merken we weinig van de klimatologische problemen die Spanje heeft ervaren. Wat wel opvalt is dat er veel leveranciers proberen de Marokkaanse en Egyptische clementines te 'pushen' in België. Ik heb het gevoel dat de markt aldaar wat is gekrompen vanwege het conflict in Oekraïne, waardoor het moeilijker is het citrus op de markt te krijgen. In België ligt de voorkeur echter nog steeds bij het Spaanse product, omdat we er vertrouwd mee zijn."

Mede door de hogere prijzen en verminderde koopkracht is de verkoop van het Spaanse citrus ook niet helemaal zoals normaal. "Bij ons valt het alleszins mee, omdat we ons meer richten op de detailhandel", vervolgt Peter. "Daar merk je dat mensen toch meer voor kwaliteit terecht komen en de prijs iets minder belangrijk is. Uiteraard heeft het bij ons ook de nodige gevolgen, maar het verschil met andere jaren is zeker niet enorm."

"Bij de marktkramers, waar we ook veel mee werken, zien wij daarentegen wel een daling in verkoop momenteel. Dat probleem ligt echter niet zo zeer in de inflatie, maar voornamelijk in het feit dat het weer de laatste weken niet mee heeft gezeten. De afgelopen weken hebben we veel regen gehad en nu is er weer sprake van sneeuw, waardoor de mensen minder snel naar de markt trekken."

Naast het citrus zijn de hardlopers bij Rodiers voornamelijk de druiven en het hardfruit. "Druiven loopt altijd wel goed door en ook het Belgische hardfruit blijft prima verkopen. Wel merken we dat aardbeien op het moment uitermate moeizaam gaat. Het Belgische verhaal is natuurlijk bekend, maar ook het Spaanse aanbod is de laatste weken wat beperkter geworden. Dat komt voornamelijk omdat het in Spanje wat kouder is geweest, waardoor er minder aanvoer is. Het resulteert in zeer hoge prijzen en een lastige markt."

Voor meer informatie:
Peter Breels
Groothandel Rodiers
Industrieweg 1038
3540 Herk-de-Stad – België
+32 13 55 11 52
info@rodiers.be   
www.rodiers.be      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.