Oogstrobot champignons moet arbeidstekort oplossen

Champignontelers hebben wereldwijd te maken met een tekort aan arbeidskrachten. In Canada en de VS is er een arbeidstekort van ongeveer 20 procent en wordt er jaarlijks voor ongeveer 200 miljoen dollar aan champignons verspild door dit gebrek. "Het is vakwerk, want paddenstoelen zijn heel delicaat," zegt Michael Curry van Mycionics, ontwikkelaar van een robotsysteem voor het oogsten van paddenstoelen. "Het duurt ongeveer drie maanden om een ervaren oogster te worden, maar door de repetitieve aard van het werk en de hoge vochtigheid is het een baan die mensen niet zo graag doen." Met een verloop van 40+ procent verlaten veel werknemers het bedrijf voordat ze de kneepjes van het vak hebben geleerd.

Het tekort aan arbeidskrachten is een van de belangrijkste drijfveren voor de ontwikkeling van een robotsysteem voor het oogsten van champignons. "Champignonteeltbedrijven zijn zeer geschikt voor automatisering," aldus Curry. "Ze werken het hele jaar door en hebben een gemeenschappelijke infrastructuur." Het Nederlandse aluminium stellingensysteem is ongeveer zes tot zeven planken hoog en het is de meest gebruikte stellingentechnologie ter wereld. "Ook dit is positief voor robotica, omdat de infrastructuur niet veranderd hoeft te worden." Bovendien groeien champignons zeer snel, met een snelheid van 4 procent per uur. Daarom moeten ze consequent worden geoogst bij een grootte van ongeveer 55 mm voor een optimale opbrengst.

Robot die witte champignons plukt

Digitalisering
Al deze eigenschappen speelden een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een robotsysteem, dat de manier waarop mensen paddenstoelen oogsten nabootst. Het oogstsysteem van Mycionics digitaliseert het gewas terwijl het de bedden scant. Het kan 98 procent van de paddenstoelen identificeren. Gegevens zoals locatie, grootte, temperatuur, vochtigheid en CO2-niveau worden verzameld en verwerkt. "Het systeem heeft ongeveer 30 minuten nodig om een groot bed met tot 200.000 paddenstoelen of meer te scannen." Op basis van de resultaten van de scan wordt een algemene oogststrategie bepaald en vertelt het systeem zichzelf waar het moet beginnen met oogsten. "Het systeem oogst elke paddenstoel op de optimale tijd en grootte, wat graze harvesting wordt genoemd." Terwijl het telen van paddenstoelen vroeger meer een kunst was, wordt de benadering nu wetenschappelijker door de beschikbaarheid van gewas- en klimaatgegevens en het gebruik van robots.

Champignons worden gescand.

Digitale weergave van champignons.

Voordelen
De robot lost niet alleen arbeidsproblemen op, maar zorgt ook voor een potentiële opbrengstverbetering van ongeveer 10 procent. Ten eerste zorgt de digitalisering van de oogst ervoor dat de champignons op precies het juiste moment worden geplukt. Menselijke arbeiders werken in ploegen van 8 tot 12 uur, terwijl het robotsysteem 24 uur per dag oogst, zodat de champignons op het optimale tijdstip en de optimale grootte kunnen worden geplukt. Bovendien zorgt het systeem ervoor dat de stelen op de juiste manier worden afgesneden.

"Ze worden recht en op precies de juiste lengte afgesneden, wat resulteert in een maximale steellengte en een maximaal gewicht van het product," aldus Curry. Dit resulteert in een opbrengstverbetering van ongeveer drie procent. Last but not least worden de champignons gewogen en in doosjes gedaan. Omdat ze niet te weinig mogen wegen, is er meestal een kleine overmaat. "Bij de menselijke oogst is de overmaat ongeveer drie tot vijf procent," zegt Curry. "Door hun consistente grootte is de overmaat met de robotoogst beperkt tot ongeveer één procent." Paddenstoelen worden zonder schade geplukt, omdat de technologie is ontworpen om contact met de bovenkant van de paddenstoel te vermijden.

Sinds de herfst van 2022 worden er zes robots ingezet bij een bedrijf in Ontario, Canada. Mycionics is het eerste bedrijf ter wereld dat champignons met een robot plukt en er is al belangstelling van andere champignontelers in Canada, maar ook in de VS, Europa en Australië. Het bedrijf is momenteel in gesprek met twee andere champignontelers in Ontario, Canada voor de installatie van oogstrobots en verwacht deze nog dit jaar te installeren. Het bedrijf zal de robottechnologie niet onmiddellijk verkopen, maar biedt in plaats daarvan een plukservice aan. "We worden betaald per kilogram champignons die we succesvol oogsten, zodat teeltbedrijven van alle groottes toegang krijgen tot de robot en hun arbeidstekort op kunnen lossen."

Klik hieronder voor een video van een oogstrobot bij een champignonteler in Ontario, Canada.

Voor meer informatie:
Michael Curry
Mycionics Inc.
mcurry@mycionics.com
www.mycionics.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.