Colombiaanse bananentelers voldoen aan nieuwe EU-salarisnormen

The Association of Banana Growers of Colombia (Augura) en haar leden, telers en internationale marketeers kondigden aan dat zij vanaf 2023 voldoen aan de nieuwe eisen die de Europese Unie stelt, waarbij salariswaardering wordt benadrukt als een belangrijke factor voor medewerkers in de agro-sector.


Emerson Aguirre Medina, president van Augura

"Onze filialen in Uraba voldoen voor 111% aan de Living Wage, volgens de laatste gegevens van het IDH Sustainable Trade. Dit betekent dat de werknemers en hun gezinnen een salaris ontvangen dat voldoende is voor een fatsoenlijke levensstandaard. Deze indicator komt overeen met 1,8 maal het huidige wettelijke maandelijkse minimumloon in Colombia. Bovendien is in deze regio van Antioquia 92% van de werknemers aangesloten bij een vakbond. Laten we niet vergeten dat we met Sintrainagro, de belangrijkste vakbond, hebben samengewerkt ten gunste van de sector en haar werknemers", bevestigde de voorzitter van Augura, Emerson Aguirre Medina.

Hij wees erop dat de nieuwe normen van het "van boer tot bord"-programma van de Europese Unie, naast goede arbeids- en sociale praktijken, gericht zijn op de bevordering van een gezond voedselsysteem met respect voor het milieu.

Het tegengaan van ontbossing en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 50% te verminderen is een doel. Bij deze vermindering heeft de sector samengewerkt met het Banana Research Center (Cenibanano) voor de ontwikkeling van bio-inputs.
Volgens het centrum valt op de internationale markten de hoge kwaliteit van Colombiaanse bananen op, de certificering van 100% van de teeltbedrijven met GlobalGAP (Good Agricultural Practices) en andere fundamentele en erkende keurmerken in de wereld zoals Rainforest Alliance, Fairtrade, Business Alliance for Secure Commerce (BASC, Sustainable Solutions for the Supply Chain (Sedex), International Classification of ISO standards (ICS), Business Social Compliance Initiative (BSCI).

Hieraan voegt Aguirre Medina toe: "Wij vragen de verschillende Europese kopers en supermarkten om dezelfde eisen voor zowel Living Wage, milieu en sociale duurzaamheid, voor al hun leveranciers, om een evenwicht in het concurrentievermogen van de fruitvoorziening te behouden."

Als laatste merkt Aguirre Medina op dat de bananenexport vergelijkbare niveaus wist te handhaven als in 2021, toen 102 miljoen kartons van 20 kg werden geëxporteerd van januari tot november versus 100 miljoen van januari tot november 2022, ondanks inflatie, logistieke problemen, oorlog tussen Oekraïne en Rusland, toegenomen regenval en overaanbod.

Voor meer informatie:
Emerson Aguirre Medina
Augura
Tel: +57 315 510 2981
comunicadora@augura.com.co
www.augura-com-co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.