Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland importeert in 2022 nauwelijks meer groenten dan in 2021

De waarde van de Nederlandse export van kas- en vollegronds-groenten, aardappelen en uien bedroeg 7,8 mld euro in 2022, ruim 10% meer dan in 2021. Tomaten, paprika’s, uien,
komkommers en pootaardappelen zijn de belangrijkste exportproducten. 

De import nam toe met 6,9% tot 3 mld euro. Import bestaat vooral uit tomaten, aardappelen, paprika en zoete aardappelen.

Tomaten en komkommer
De exportwaarde van tomaten nam toe door hogere prijzen. Dit werd mede veroorzaakt door een lager areaal en lagere productie in Nederland. Door hogere energiekosten verschoof de productie steeds meer naar het tweede en derde kwartaal van het jaar, omdat er minder belichting werd toegepast in de winterperiode en er dan minder gas wordt gebruikt.

Ondanks deze verschuiving bleef de prijs nog relatief gunstig. Met name de prijzen voor komkommers waren hoger dan vorig jaar. Ook hier daalde de productie door afname van de belichte teelt maar dit werd gecompenseerd door het zeer zonnige weer dit jaar.

De export van aardappelen steeg vooral door toegenomen prijzen bij een beperkte volumegroei. De angst is dat afzetmarkten de hogere prijzen, ingegeven door gestegen kosten, niet kunnen
betalen en een rem zetten op de exporten. 

Exportbestemmingen
De export van groenten is met name gericht op de buurlanden. In 2021 gaat ongeveer 55% naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. Bij de export naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk spelen vooral tomaten, paprika en komkommer de hoofdrol. Naar België gaat het vooral om aardappelen, uien, tomaten en pootaardappelen.

Import
Het grootste deel van de geïmporteerde groenten komt uit Europa. Spanje blijft, bij een nagenoeg onveranderde import, het belangrijkste herkomstland (23%). Andere belangrijke herkomstlanden zijn Duitsland (17%), België (16%), en Frankrijk (7%).

Uit Spanje komen met name groenten die door seizoenverschillen of
klimatologische omstandigheden niet in Noord-Europa geteeld kunnen worden of dan minder ruim voorradig zijn. Zo komen vooral tomaten, paprika’s en komkommer naar Nederland in de winterperiode.

Dit jaar daalde de paprika-importwaarde maar steeg die van tomaten en komkommers. Per saldo kwam er maar net meer groente naar Nederland dan vorig jaar.

De import uit Duitsland nam 10% toe. Overige verse groenten, uien en zoete aardappel waren voor deze waardegroei mede verantwoordelijk. Uit België kwamen vooral minder aardappelen naar Nederland. Vermoedelijk om te voldoen aan de eigen verwerkingscapaciteit van aardappelen in dit land.

Bron: De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband – editie 2023 

Publicatiedatum: