"85% kwam op tijd aan voor Chinees Nieuwjaar"

Recordomzet $3 mld Chileense kersenexport

Claudia Soler Bottinelli, directeur van het Chileense kersencomité, en de hele sector hebben reden om het Chinese Nieuwjaar mee te vieren: met 24% meer export behaalden ze dit seizoen een recordomzet van $ 3 miljard.

Het vormt de afsluiting van een bijna vlekkeloos exportseizoen na een aantal uitdagende jaren. Door hard werk en een goede coördinatie kwam 85% van de export, ofwel 357.803 ton kersen, op tijd aan in China en Hong Kong voordat het Chinees nieuwjaarsfeest op zondag 22 januari 2023 begon.


Vertegenwoordigers van Asoex, de Chileense vereniging van fruitexporteurs, en Chinese partners

"Tot nu toe zijn we positief over het seizoen. De prijzen zijn redelijk stabiel en de afzet loopt vlot door. Tot en met week 2 hebben we 357.803 ton geëxporteerd naar China en Hong Kong. Dat is 24% meer dan vorig seizoen. Bovendien is 85% van alle Chileense kersenexport naar China gearriveerd en afgeleverd vóór het Chinese Nieuwjaar. De resterende 15% wordt tijdens of na de vakantieperiode verdeeld", stelt Soler.

Voor het eerst in drie jaar konden vertegenwoordigers van de Chileense kersensector China weer fysiek bezoeken en het hele exportseizoen op bestemming meemaken, met aanwezigheid bij aankomsten in de haven, op belangrijke evenementen voor de lancering van het seizoen en bij andere promotionele activiteiten. De Chileense experts konden ook zien hoe hun Chinese partners en consumenten persoonlijk genieten van dit speciale fruit, na een planning en uitvoering van gigantische dimensies om ervoor te zorgen dat de volumes op tijd aankwamen.


Claudia Soler Bottinelli, directeur van het Chileense kersencomité van Asoex

"Van zodra de reisbeperkingen werden opgeheven, zijn we naar China gekomen. Het is belangrijk dat onze partners merken dat we graag zowel commerciële als persoonlijke banden met hen willen aanhalen. We wilden ook met eigen ogen de veranderingen zien die zich de afgelopen jaren in de Chinese markt hebben voorgedaan. We zijn tevreden over de afzet van onze kersen. We hebben een drukke agenda gehad met onder meer de inhuldiging van de Cherry Express in de haven van Dalian, interviews met de media, bezoeken aan havens, groothandelsmarkten en retailers en samenwerkings-activiteiten met online partners. Kortom, we hebben gewerkt aan alle mogelijke aspecten om de export van Chileense kersen naar China te faciliteren.

De sector heeft dit seizoen belangrijke inspanningen geleverd om een vlotte aanvoer te garanderen door het havenaanbod te diversifiëren en nauw samen te werken met importeurs en rederijen. Bovendien hebben we belangrijke middelen geïnvesteerd in het promoten van onze kersen in zowel online als offline kanalen. Het doel is Chili te positioneren als de belangrijkste producent van kwaliteitskersen en een voortrekkersrol te spelen in de toename van de kersenconsumptie voor en na het Chinese Nieuwjaar", legt Soler uit.


Iván Marambio, voorzitter van Asoex

"We hebben een aantal moeilijke seizoenen achter de rug, maar tot nu toe is het seizoen vlot verlopen. De telers en exporteurs in Chili zijn tevreden. Ondanks de obstakels waarmee we in het verleden te maken hebben gehad, is en blijft China onze belangrijkste exportpartner voor kersen. We willen de Chinese markt voorzien van kwaliteitsproducten die voldoen aan de hoge eisen van de Chinese consument. We proberen nieuwe consumptiemomenten te stimuleren, het vertrouwen van de consument in de kwaliteit en voedselveiligheid van Chileense kersen op te bouwen en een emotionele band met ons product te creëren. We zijn ervan overtuigd dat deze markt veel groeipotentieel heeft, vooral via penetratie in tweede- en derderangssteden. We zullen deze markt blijven bezoeken en doorgaan met investeren in de ontwikkeling ervan. We hebben hier geweldige vrienden, met wie we willen blijven samenwerken", besluit Soler. 

Voor meer informatie:
Claudia Soler Bottinelli
Chilean Cherry Committee
Tel: +56 2 24724700 (Chili)
contact@fruitsfromchile.com 
www.fruitsfromchile.com/fruit/cherries/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.