100.000 banen op de helling in Peruaanse druivensector door rellen

Provid, de vereniging van Peruaanse druiventelers, beweert dat 100.000 banen op de tocht staan door de aanhoudende rellen en instabiliteit in het land. Hoewel de meest recente cijfers (tot en met week 1) een vooralsnog 2% hogere export laten zien ten opzichte van vorig jaar (van 43.845.918 kartons van 8,2 kg vorig seizoen naar 44.882.916 dit seizoen), kan de aanhoudende politieke onrust in Peru de rest van het seizoen in de war sturen.

"De Peruaanse druivensector stelt direct en indirect meer dan 100.000 mensen tewerk. Door de rellen die begonnen op 7 december 2022 dreigen deze jobs verloren te gaan", zegt Manuel Yzaga Dibós, voorzitter van de brancheorganisatie.

Op 7 december vorig jaar werd Peru ondergedompeld in een crisis toen president Pedro Castillo werd gearresteerd en zijn aanhangers, voornamelijk uit plattelandsgebieden in het zuiden van het land, op grote schaal rellen begonnen en zijn vrijlating eisten. Zijn plaatsvervanger Dina Boluarte, die als president werd beëdigd, kondigde vrij snel noodtoestanden af en stelde avondklokken in. Tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode werd het rustiger, maar ondertussen laaiden de rellen weer op. Meer dan 50 mensen, voornamelijk demonstranten, maar ook politieagenten, zijn al om het leven gekomen.

De Peruaanse druivensector heeft zijn seizoen meerdere keren onderbroken gezien doordat de demonstranten belangrijke wegen blokkeren. Arbeiders kunnen vaak de percelen of pakstations niet bereiken, vrachtwagens kunnen geen broodnodige grondstoffen zoals verpakkingsmateriaal aanleveren en de druiven geraken niet in de havens. Bovendien is het een koelketengevoelig product.

"Provid roept de Peruaanse burgers op om de democratie en de instellingen van het land te steunen. De president van de republiek vertegenwoordigt de wettelijk gekozen autoriteit na een legitiem opvolgingsproces, binnen het kader van de grondwet."

"We juichen de inspanningen toe van de Nationale Politie en de strijdkrachten die in het kader van de noodtoestand de rechtsstaat en sociale vrede in Peru proberen te beschermen. We doen een krachtige oproep om de vrede en het respect te bewaren, want dat is wat we allemaal verdienen. En we vragen dat president Dina Boluarte de rechtsstaat herstelt, zodat het land deze moeilijke tijden te boven kan komen."

Yzaga zegt dat Peru zijn hard bevochten democratie niet mag verliezen. "Ik heb de indruk dat de mensen die agressief protesteren en wegen blokkeren zich niet bewust zijn van de schade die ze aanrichten, uiteindelijk ook aan zichzelf. Wat de druivensector betreft, elke dag die voorbijgaat bederft er fruit. Dat betekent dat er geen geld voorhanden is om mensen een baan te kunnen aanbieden. De betalingsketens worden verbroken, de economie is verlamd. Er zijn hotels die zijn gestopt met werken. Het betekent ook dat de tuinbouw niet verder kan en zo wordt het probleem alleen maar groter."

Hij zegt dat Peru wordt geconfronteerd met een zeer sterke sociale crisis die ook de meer welvarende hoofdstad Lima zal bereiken. "Het blijkt dat we onze vrijheid zijn kwijtgeraakt. Ik kan niet gaan werken, mijn collega’s en mijn buren kunnen niet gaan werken. Dat betekent dat we niet meer vrij zijn", zegt Yzaga.

Provid verwacht nog steeds dat de Peruaanse druivenexport met 13% zal toenemen tot 73 miljoen kartons en daarmee uiteindelijk 's werelds grootste exporteur van druiven gaat worden.

Voor meer informatie:
Manuel Yzaga Dibós
Provid
contacto@provid.org.pe  
www.provid.org.pe  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.