Goede vraag naar Zuid-Afrikaanse appelen

Het nieuwe appelseizoen is begonnen in de vroege appelgebieden van Zuid-Afrika. "Door de hitte rijpen de appels heel snel en daarom zijn we al in volle gang," zegt Doug Osler, vierde generatie teler in Fouriesburg, in het oosten van de Vrijstaat, waar ook aardappelen, bonen en maïs worden geteeld.

De appeloogst is vorige week begonnen, ongeveer zeven dagen vroeger dan de normale start van Royal Gala. Aan het begin van het seizoen richten ze zich op de lokale markt, om die eerst te voorzien van appels van het nieuwe seizoen.

"We zijn druk bezig met het plukken van Royal Gala, die ongeveer 35% van onze totale oogst uitmaakt en die we tot week 8 verpakken. We hebben geluk met een behoorlijke oogst, zeker na een recordseizoen vorig jaar," zegt hij. "Er is een goede vraag naar appels van het nieuwe seizoen op de lokale markt."

Lone Tree Farms in de oostelijke Vrijstaat behoort tot een van de eerste appeltelers in Zuid-Afrika

De oogst van Top Red/Starking is de volgende, de pluk start vanaf week 7. Dit ras doet het bijzonder goed op de lokale markt.

Groeiende belangstelling uit India
Wanneer de appelvolumes toenemen, levert Lone Tree Farms aan de exportagenten Cape Five en Freshgold de rassen Royal Gala, Top Red, Fuji, Granny Smith, African Carmine, Pink Lady en Cripps Red. "Wij sturen gemiddeld ongeveer 30% van onze oogst naar exportmarkten in het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten, het Verre Oosten en Afrika." Hij zegt erbij dat er voor de export veel belangstelling is vanuit India.

Nieuwe Gala stammen
"Nieuwe genetische Gala-rassen, zoals Big Bucks en Bingo, komen in fatsoenlijke productie in boomgaarden met een hogere intensiteit van 2.500 bomen per ha, wat onze totale opbrengst ten goede komt."

De regen is een uitdaging geweest vanuit het oogpunt van gewasbescherming, maar, zo merkt hij op, omdat de appels bovengronds en op een permanent gewortelde structuur staan, bevinden ze zich in een veel betere positie dan sommige andere gewassen zoals aardappelen, bonen, maïs en tarwe.

"Gelukkig zijn we aan grote hagelstormen ontsnapt en hebben de netten gezorgd voor de nodige bescherming voor wat we wel hadden."

Het bedrijf is genoemd naar de eenzame eucalyptus op een heuvel op het terrein van het bedrijf.

Voor meer informatie:
Doug Osler
Lone Tree Farms
Tel: +27 58 223 0751
dco@lonetreefarms.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.