Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We hebben voor steenfruit gekozen vanwege de uitdaging"

Tien jaar geleden was er bijna niets anders dan wijndruivengaarden in de Breede Valley, maar telen voor de wijnsector is lastig en wordt er "geoefend hoe te telen zonder geld", grapt Leonard Droomer, managing director bij Dreemfruit.

Waar de wijnsector moeilijk is, is het niet zo risicovol als de steenfruitsector, en minder lucratief. "Een goede levering steenfruit levert drie keer zoveel op als een goede levering wijndruiven in bulk", zegt hij. De wijndruivenoogst is nooit een totale flop, je krijgt altijd jouw deel binnen, zelfs als de markt op of neer gaat. Maar met steenfruit kun je gemakkelijk niets hebben." 

In december waren er bijvoorbeeld drie nectarinesoorten die niet werden geëxporteerd vanwege de onvoorziene regen, en in plaats daarvan naar de lokale markt werden gebracht, waar de prijzen daalden en de vraag niet groot was. Voor een gezond rendement moeten zij 80% tot 90% van hun steenfruit uitvoeren.

Leonard Droomer van Dreemfruit bij nectarines met gele schil van de Nectagold serie

Er is dit jaar een goede vruchtzetting geweest, de vruchten zijn een maatje kleiner en 7 en 10 dagen te vroeg. "We kozen voor steenfruit omdat het moeilijk is. Het voelt alsof er grotere toetredingsdrempels zijn. We werken in uren: ik beslis 's morgens wat we gaan oogsten op basis van suikers en druk. Met een gewas als peren of citrus kun je een week vooruit plannen. Wij vonden dat een steenfruitbedrijf geen megabedrijf kan worden dat duizenden hectaren steenfruit plant zoals je met citrus doet."

Platte perziken was een van de eerste gewassen die ze plantten, - alle vroege rassen zijn sindsdien echter weggehaald en vervangen door andere - als onderdeel van hun focus op nicherassen. De platte nectarines die ze testen maken hem enthousiast.

Nieuw opgericht testdeel voor de teelt van macadamia

Bestand zijn tegen regen is een belangrijk kenmerk geworden
Dreemfruit heeft ongeveer 250 nieuwe rassen van negen verschillende IP-eigenaars in zijn testgebieden. Droomer is van mening dat voor nectarine, clubrassen over 5 jaar niet meer zullen bestaan. "Van week 45 tot week 52 zijn er elke week drie goede rassen om uit te kiezen en telers worden verwend. Buffat PSB heeft het nectarinemodel gerevolutioneerd toen ze hun rassen openstelden."

Ze zoeken bij de nieuwe rassen vooral naar regenbestendigheid, aangezien ze net buiten het gebruikelijke regenseizoen vallen, alternatieven voor bijvoorbeeld Alpine. Hij merkt op dat het in hun gebied ook heel belangrijk is om te testen op Xanthomonas.

"We doen ook proeven met kersen, op zoek naar lager gekoelde kersen. Koeleenheden zijn onze uitdaging", zegt hij. "In het volgende seizoen zullen we Tango en Octobrina planten om ons aanbod verder te diversifiëren. Zij zullen door AMC op de markt worden gebracht."

"Ons einddoel is 40 hectare nectarines. Lokaal zijn we afgestemd op PicknPay. We werken samen met Delecta aan Britse en Europese supermarktprogramma's."

Dreemfruit heeft geïnvesteerd in een sorteermachine van Packman

Onzekere toekomst van de conservenindustrie
De conservenfabriek Langeberg & Ashton, die dit jaar wellicht haar laatste inname van 70.000 ton doet, zou in dit deel van Zuid-Afrika alleen nog de Rhodes Foods Group in deze sector overlaten, blijkbaar met winst.

De sluiting van de tweede Zuid-Afrikaanse conservenfabriek zal onvermijdelijk gevolgen hebben voor de markt voor vers steenfruit. Ondertussen is er een groei van steenfruit en de volumetoename zal voor enige onzekerheid zorgen. Het is de bedoeling het risico te beheersen door te diversifiëren en de oogstperiode te verlengen. "Wij zullen steenfruit oogsten van oktober tot maart, wijndruiven in februari/maart en dan citrus van april tot augustus. Wijndruiven zullen altijd deel blijven uitmaken van onze portefeuille, maar het zal minder worden. We hebben een jaar geleden ons eigen wijnmerk (Cape Fold) gelanceerd," zegt Droomer.

Stroomuitval opvangen
Dit jaar zijn hun grote plannen het plaatsen van netten over de boomgaarden en het optimaliseren van hun elektriciteitsverbruik, gezien de vele uren stroomonderbrekingen elke dag en nacht.

"We gebruiken elektriciteit van oktober tot april, en daarna niet meer. Strategisch gezien hebben we besloten dat we onze pompcapaciteit uit de dammen moeten verhogen. Normaal irrigeren we 18 uur om onze cyclus door te komen, nu willen we dat in 10 uur kunnen doen, zodat we bij een permanente loadshedding van niveau 6 genoeg uren hebben om door te werken."

Minder uren beschikbaar om te irrigeren vanwege de stroomonderbrekingen in Zuid-Afrika

Momenteel draait er een generator voor hun pakhuis en koelruimte, maar niet voor irrigatie.

"Dit jaar is een seizoen van overleven. Mensen klagen over andere dingen dan het weer, wat betekent dat er fundamentele problemen zijn. Elk jaar wordt het licht aan het eind van de tunnel helderder, maar de tunnel wordt langer," zegt Leonard.

"Ik ben positief over de dingen die we kunnen beheersen, maar het zijn de dingen die we niet in de hand hebben - meststofprijzen, inputkosten, de haven - die echt de toekomst bepalen. Vroeger maakte je je alleen zorgen over het weer, nu staat dat op nummer vijf van mijn lijst van dingen om je zorgen over te maken."

Voor meer informatie: 
Leonard Droomer
Dreemfruit
Tel: +27 82 774 6841
leonard.droomer@dreemfruit.com

Publicatiedatum: