AVN voert druk op bij lobby voor oplossing tegen kostenstijgingen detaillisten

AVN is in het nieuwe jaar gestart met waar ze eind vorig jaar gebleven waren: druk zetten op de overheid op verschillende belangrijke thema’s voor de AGF-detailhandel. Er wordt met name druk uitgeoefend op het gebied van de kostenstijgingen waarmee de branche wordt geconfronteerd en waardoor het een uitdaging is om het verdienmodel in de winkel in stand te houden. Samen met andere MKB-branches, waarbij lobbypartner INretail een belangrijke woordvoerder is richting de overheid, blijft AVN hier aandacht voor vragen.

Wettelijk minimumloon (WML)
Na de grote stijging per 1 januari jl. van het WML, wacht de branche voor 1 januari 2024 nog een nieuwe aanpassing, die wederom aanzienlijke gevolgen zal/kan hebben. Daar waar het WML nu nog geldt voor onze 40-urige cao-werkweek, is het voornemen om het WML te baseren op een 36-urige werkweek. Met als gevolg dat de minimumlonen met 11% zullen stijgen. AVN zal binnenkort participeren in een crisisoverleg omtrent dit onderwerp. Het overleg wordt gepland in februari met de Tweede Kamerfracties.

Overleg ministerie EZK/fracties Tweede Kamer
AVN heeft op 9 februari een overleg met de economische woordvoerders van alle fracties in de Tweede Kamer waarbij de belangrijkste problemen, knelpunten en bedreigingen kenbaar kunnen worden gemaakt. Vanuit AVN zullen de volgende punten op de agenda worden gezet: 

  • De extreme energiekosten en wegblijven van voldoende compensatie of langetermijnoplossingen (op korte termijn komt onze partner Omnia Energy met een nieuw aanbod voor stroom en gas. Zodra dit bekend is, zullen we dit delen);
  • Stijging WML zonder oplossing/tegemoetkoming in de werkgeverslasten; 
  • Stijging huurkosten met als wens maximering tot 5% per jaar, in plaats van de veelal toegepaste consumenten prijsindexatie (CPI);
  • Verduurzaming: de overheid roept op tot verduurzaming op alle terreinen. Daar zijn we in principe natuurlijk niet op tegen, maar dan ook weer met een basissubsidie voor informatie, op weg helpen en advies (SVM).

"Hoewel de onderwerpen niet nieuw zijn, kunnen we de overheid inmiddels wel confronteren met de dagelijkse effecten en consequenties in de praktijk die de stijging van al deze kosten (tegelijk) hebben veroorzaakt en nog zullen veroorzaken. 

De inzet van de lobby door AVN gaat onverminderd door. Het is belangrijk om de druk erop te blijven houden en de boodschap te blijven herhalen." De uitkomsten van de gesprekken die gevoerd gaan worden zal AVN publiceren in hun nieuwsbrieven.

Bron: AVN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.