Veiling Borgloon

Uit de oude doos: Uitbreiding computernet en koelhuiscapaciteit

Binnen afzienbare tijd mag de Veiling Borgloon worden gerekend tot de modernst uitgeruste veiling in België. Op het ogenblik wordt er hard gewerkt aan de uitbreiding van het burelencomplex waarin de nieuwste elektronische snufjes op het gebied van de informatica zullen worden toegepast.

Van directeur D. Appeltans vernemen wij: "Door middel van computers en databank zullen wij in staat zijn onze ledenproducenten en kopers nog sneller en directer van dienste te zijn. Onze bedrijfscomputer zal rechtstreeks in verbinding staan met de eigen computer van de producent. Daardoor kunnen de telers zich bij wijze van spreken vanuit hun luie stoel direct en exact op de hoogte stellen van vraag en aanbod, prijzen en andere belangrijke zaken die zich in het commerciële verkeer tussen veiling en producenten voordoen."

De veiling vanuit de lucht gezien

Op dinsdag 20 september jl. [1988] werd een begin gemaakt met de simultaanverkoop van appelen en peren tussen de veilingen Borgloon, Haspengouw en Demerland. In november a.s. zal daar de fruitcentrale St. Truiden bij komen. Deze verkoop, door middel van het bloksysteem, vindt iedere dinsdag en donderdag plaats. Verder werd met ingang van de week van 19 - 23 september een nieuwe aanvoerregeling ingevoerd met een dagelijkse veiling via kavelverkoop.

Directeur P. Appeltans: "Zomerfruit is onze specialiteit." 

Een andere belangwekkende uitbreiding waar de Veiling Borgloon voor staat, is de aanzienlijke vergroting van de koelhuiscapaciteit. Als het nieuwe koelcomplex eind 1989 gereed is, zal er in Borgloon 4.000 ton fruit meer opgeslagen kunnen worden waardoor de totale koelhuiscapaciteit 15.000 à 16.000 ton zal bedragen, waarvan 80% ultra lage zuurstofbewaring (ULO).

Veel drukte op de veiling

Per traditie staat Borgloon bekend als een op zomerfruit gespecialiseerde veiling. Ongeveer de helft van de jaaromzet van een miljard Bfr. komt uit de verkoop van zomerfruit als aardbeien, kersen, pruimen en bessen. Van de 50 à 60 miljoen kg fruit die jaarlijks in Borgloon wordt aangevoerd was dit jaar 12 miljoen kg zomerfruit. Dat is 20% meer dan vorig jaar. Die productiestijging is volgens directeur Appeltans met name te danken aan de groeiende belangstelling van de producenten in de streek voor de teelt van zomervruchten, vooral van aardbeien. Bedroeg de aanvoer van aardbeien in 1987 nog 3.000 ton, dit jaar steeg die tot 4.500 ton. De heer Appeltans: "Naast aardbeien kennen vooral frambozen, bos- en blauwe bessen en bramen een grote uitbreiding. Zodoende kunnen we het binnen- en buitenland elk jaar weer een rijk geschakeerd palet van zomerfruit aanbieden. Dit was, is en blijft onze specialiteit." Maar ook de aanvoer van appelen en peren is in Borgloon sterk gestegen. Wat betreft appelen nam die toe tot 30.000 ton (een stijging van 5.000 ton) en met betrekking tot peren bedroeg de aanvoer 15.000 ton (eveneens een toename van 5.000 ton).

In Borgloon kan gekozen worden tussen simultaanverkoop en kavelverkoop. De heer Appeltans: "Voor exportgerichte verkoop adviseren wij de keuze te laten vallen op simultaanverkoop. De dagelijkse praktijk leert dat de binnenlandse handel nog niet overtuigd is van de voordelen van simultaanverkoop. Op het ogenblik wordt bij ons 25% van de aanvoer via simultaanverkoop verhandeld. Ik mag wel zeggen dat, sinds wij samen met de drie andere Limburgse veilingen met het simultaansysteem zijn gestart, dit een groot succes heeft opgeleverd met zeer behoorlijke prijzen." 

Bron: Primeur 07 - Jaargang 03 - 14 oktober 1988 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.