Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martijn Vogelaar (Fruvo) over nieuwe waterzuivering VAM Watertech:

"We willen onze peren zo schoon mogelijk bij de consument krijgen"

Tholen - “Het is niet dat we het onze medewerkers aanbevelen, maar je zou het water zo kunnen drinken”, lacht Martijn Vogelaar van fruitsorteer- en pakstation Fruvo uit Krabbendijke. Afgelopen najaar installeerde VAM Watertech bij sorteerbedrijf Fruvo een nieuwe waterzuiveringinstallatie. Met een systeem om de waterstromen te zuiveren, wordt het transportwater uit de verschillende waterbaden grondig gereinigd. “Uiteindelijk leidt dit tot een gezonder product voor de consument.”


Martijn Vogelaar en Hans Blaak proosten met een glas gezuiverd water

Kruisbesmetting voorkomen
“Wanneer je alleen zou investeren in waterzuivering om het watergebruik te besparen, dan kom je in Nederland nooit uit. Water is hier namelijk nog relatief goedkoop. Wij doen het dan ook vooral om te komen tot een schoner product. Met deze zuivering kunnen we garanderen dat we de gezonde peren zo schoon krijgen dat ze geen vervuiling op de schil bevatten en dat het proceswater vrij is residuen, waarmee we ook kruisbesmetting voorkomen. Hiermee komen wij tegemoet aan de steeds hogere eisen en wensen van de consument en supermarktketens ten aanzien van kwaliteit en voedselveiligheid”, vertelt Martijn.

Fruvo sorteert een flink volume peren op jaarbasis, ook voor collega-telers. “Niet iedere teler houdt hetzelfde spuitschema aan. Met deze zuivering voorkomen we dat er contaminatie plaatsvindt van de ene naar de andere partij. Dat kan anders namelijk nogal gevolgen hebben. Als een retailer bijvoorbeeld vier actieve stoffen toestaat, dan wil je niet dat het fruit door het water van de sorteerinstallatie besmet wordt door de residuen van het fruit van een collega-teler. Dankzij deze waterzuiveringsinstallatie wordt het fruit zo schoon dat we in theorie biologische en conventionele peren over dezelfde lijn kunnen sorteren. Normaal worden de MRL's in milligram gemeten, wij doen dat hier zelfs in microgram, zodat we met zekerheid kunnen vaststellen dat alle pesticiden uit het water zijn gehaald. Ik sluit niet uit dat het water nog schoner is dan drinkwater."

Houdbaarheid
“Bovendien hopen we met deze waterzuivering de houdbaarheid van de peren te verlengen. We overwegen uit oogpunt van arbeidsbesparing om in twee fases te gaan sorteren. Met het voorsorteren ben je hooguit twee man kwijt en vervolgens kan het fruit dan later in de specifieke verpakking worden verpakt. Proeven met onder meer de Wageningen Universiteit wezen uit dat de houdbaarheid van het fruit met meer dan 50% kan toenemen. Ik ben ervan overtuigd dat dat hier zeker niet minder is, maar dat moet deze machine de komende tijd in de praktijk gaan bewijzen. Wanneer we die verlenging weten te realiseren is de besparing van de waterzuivering nauwelijks in waarde uit te drukken. Daarom past deze installatie bij ons perfect in het totaalplaatje.”

Een gunstig neveneffect vindt Martijn de presentatie van het sorteerbedrijf. “Hoe vaak zie je niet dat bij het sorteren de peren door smoezelig water gaan door de microfilm op het water. Hierdoor voelden de vruchten soms ook plakkerig aan. Dat is met dankzij deze zuivering verleden tijd. Dat wil ik gewoon niet meer hebben, het oog wil tenslotte ook wat! Het is een stukje presentatie van het product en het sorteerbedrijf tegelijk."

Fresh Finish
De waterzuiveringsinstallatie die VAM Watertech bij Fruvo heeft geïnstalleerd is op meerdere fronten geoptimaliseerd ten opzichte van eerdere machines. "Het is zeker geen klassieke machine, maar op alle fronten zijn de nieuwste technieken toegepast", vertelt directeur-eigenaar Hans Blaak. De leverancier uit Borsele leverde de laatste jaren de meeste installaties in de aardappelen- en wortelindustrie, maar verwacht de komende jaren een toenemende vraag vanuit het fruit. "Het mooie is dat we onze nieuwe module, genaamd Fresh Finish, een compacte en stekkerklare installatie hebben geïntroduceerd waarmee verwerkers direct aan de slag kunnen."


Fresh Finish

"Onze installaties zijn niet goedkoop en doorgaans duurder dan onze collega's. Maar ze zijn dan ook uitermate betrouwbaar en gebruiks- en onderhoudsvriendelijk. Om die reden hebben we de afgelopen jaren heel veel waterzuiveringsinstallaties in Duitsland geplaatst. Die verwerkers geven aan: 'Jullie zijn dan wel niet de goedkoopste, maar je hebt er ook geen trammelant mee achteraf.'" Dat beaamt Martijn: "De installatie is volledig geautomatiseerd en onze Technische Dienst heeft er bijna geen omkijken naar. Dat is ook heel wat waard."

Voor meer informatie:
Martijn Vogelaar
Fruvo
Oude Rijksweg 10a
4412 NK Krabbendijke
Tel: +31 (0)113 503183
cmvogelaar@fruvo.nl 
www.fruvo.nl

Hans Blaak
VAM Watertech
Tel +31 (0)6 28 237 650
hb@vam-watertech.com  
www.vam-watertech.com