Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veiling Geldermalsen

Uit de oude doos: Grootste veilingen maken de hoogste prijzen

De grootste fruitveiling van Nederland gaat weer uitbreiden, hoewel ze de laatste vijf jaar al voor 25 miljoen gulden hebben geïnvesteerd. De twee directieleden, de heren K.W. van Dee en H.H. Uijttewaal zijn over de toekomst van de Nederlandse fruitteelt optimistisch gestemd en in het bijzonder voor de veiling Geldermalsen, die centraal in Nederland ligt met aanvoerders-leden die in het uiterste noorden, zuiden en westen van het land wonen. Hun visie en optimisme is hoofdzakelijk gebaseerd op de nieuwe rassen die het tot op heden goed doen, en de productievergroting per ha.

Sprekend over de toekomstige afzetmogelijkheden zegt de heer van Dee: "Wij zien bij de kopers een steeds toenemende concentratie. Dit houdt in dat de telers en de veilingen hierop een antwoord moeten vinden. Mijns inziens is er maar één antwoord mogelijk. Dit is het concentreren van zoveel mogelijk fruit op één plaats. De grote afnemers tonen de meeste belangstelling voor die veilingen waar continu grote hoeveelheden aangevoerd worden. Uit ervaringen weten we dat de grootste groente- en fruitveilingen de hoogste gemiddelde prijs maken. Dit is voor de telers een belangrijk punt. Vandaar dat onze ledenaanvoerders over het gehele land verspreid zijn. De transportkosten naar de veiling worden ruimschoots vergoed door de hoge gemiddelde prijzen. Op dit moment wordt er op 17 Nederlandse veilingen nog hardfruit aangevoerd. Naar wij hopen, zal dit in de toekomst veranderen. Ook de telers gaan inzien dat een continu aanbod van grote fruitaanvoeren voor hen belangrijk is. Versnippering van de aanvoer moet zoveel mogelijk voorkomen worden."

De heer Van Dee, algemeen directeur

"De Nederlandse en Belgische fruittelers hebben wat de nieuwe aanplanting betreft, op tijd bijgestuurd. De laatste jaren hebben de Jonagold, Elstar, Cox, Discovery en Alkmene in verhouding tot de oude rassen zeer goede prijzen opgebracht. De jonge generatie wijkt wat het aankoopgedrag betreft duidelijk af van de oude generatie. De oude generatie ziet nog steeds, hoewel in mindere mate, in de Golden Delicious en de Granny Smith haar favoriete appel. Als veiling- en telersvereniging moeten wij op dit sterk veranderende koopgedrag voortdurend bijsturen. In het afgelopen seizoen hebben we grote prijsverschillen gezien tussen de oude en de nieuwe rassen. Die verschillen zijn zo groot dat de Benelux telers een goed fruitjaar gehad hebben, terwijl de Franse, Italiaanse en Spaanse telers die nog hoofdzakelijk Golden Delicious, Granny Smith en Amerikaanse rassen telen, een slecht jaar hebben gehad."

"Opmerkelijk is ook dat in het voorjaar de Jonagold en de Elstar, die dan al 5 maanden in het koelhuis staan, een veel hogere prijs maken dan de verse Grannies en Red Delicious uit de landen van het Zuidelijk Halfrond. Dit jaar waren de importen vanuit die landen door de E.G. gelimiteerd. Maar de Hollandse en Belgische fruittelers konden hier weinig van profiteren. Het meeste profijt hiervan hadden de Franse en Italiaanse telers. Wat ons betreft mag de gehele fruithandel, dus ook de importen vanuit het Zuidelijk Halfrond, geheel vrij zijn."

De heer Uijttewaal, directeur

De Nederlandse appelexport blijft hoofdzakelijk beperkt tot de omringende landen, terwijl sommige exporterende landen naar continenten exporteren. De vraag wordt gesteld, waarom de Nederlandse appelen niet naar Azië, Afrika of Zuid-Amerika gaan, vooral nu we de laatste jaren over goede rassen beschikken. De beide heren delen mede, dat vijf Nederlandse fruitexporteurs een apart bedrijf opgericht hebben. Dit nieuwe bedrijf gaat zich in de toekomst intensief op de verre markten oriënteren zoals de landen in het Midden-Oosten en Japan om er enkele te noemen. Voor dit doel is een apart karton ontwikkeld. Op de vraag of de veiling Geldermalsen ook in de nieuwe onderneming participeert, zegt de heer van Dee: "Als veiling kunnen wij dit moeilijk, dar wij geen handelsonderneming zijn. Wel stimuleren wij het geheel door enkele activiteiten."

Bron: Primeur 07 - Jaargang 03 - 14 oktober 1988 

Publicatiedatum: