Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pol Dendauw, Calsa:

"Goede preiprijzen houden nog wel aan tot eind februari"

Tholen - De Belgische prei verkoopt al het gehele seizoen voor dure prijzen. “In België is de markt op het moment goed te noemen. De handel loopt redelijk vlot door en tot eind februari zullen de hoge prijzen toch wel aanhouden", vertelt Pol Dendauw van Calsa.

Na een uitermate moeizaam jaar lijkt de preimarkt zich dit jaar weer redelijk te herstellen. Voor Calsa is deze wintergroente bij uitstek één van de hoofdproducten in het assortiment. Waar er vorig seizoen veel aanbod op de markt was, viel de vraag over het algemeen echter fors tegen. "Het resulteerde in onverantwoorde prijzen. De telers hebben destijds hun prei echt met verlies moeten verkopen, maar dit seizoen liggen de prijzen al ongeveer een maand rond de euro." De handelaar ziet meerdere redenen voor de verbetering op de preimarkt. "Vorig jaar waren ze nu bezig met prijzen van rond de 25 cent. Het slechte jaar heeft er echter voor gezorgd dat er iets minder is aangeplant. Bovendien hebben we te maken gehad met een droge zomer, wat geresulteerd heeft in een stuk minder kilo's opbrengst per hectare."

Het gevolg is dat de prijzen op een hoog niveau blijven hangen en Pol ziet hier ook niet snel verandering in komen. "Het aanbod blijft zeker tot begin maart redelijk beperkt, dus tot eind februari zal de prei duur zijn. Handel drijven gaat met deze stabiele prijzen desalniettemin goed. Als de markt enorm fluctueert, durft niemand eigenlijk nog te kopen. Men is nu gewend dat de prijzen hoog liggen, waardoor alles goed doorloopt. Halverwege maart zie ik de prijzen stilletjes aan wel weer zakken. Dan wordt traditioneel de vraag weer wat minder. We gaan dan naar de warme zomermaanden toe en prei blijft toch wel een typische wintergroente voor velen."

Calsa exporteert haar prei op het moment naar een groot deel van Europa. "Duitsland doen we veel, Italië en Spanje lopen vrij vlot en Polen en Tsjechië doet ook een beetje mee. Eigenlijk het enige land dat op het moment niet zo veel afneemt is Frankrijk. Dat komt voornamelijk omdat ze daar heel wat eigen productie hebben, dus die zijn redelijk zelfvoorzienend. Verder hoeven we over de vraag zeker niet te klagen."

Voor meer informatie:
Pol Dendauw
Calsa 
Roeselaarsestraat 9b
8850 Ardooie, België
+32(0) 51 74 73 74
pol@calsa.be  
www.calsa.be