BLE marktrapport week 2:

"Italiaanse Moro bloedsinaasappelen maken de dienst uit"

Zoals gebruikelijk in deze tijd domineerden Spaanse sinaasappelen de markt. Naast verschillende navelrassen was Salustiana de belangrijkste aanwezige. Italië en Egypte exporteerden ook navelsinaasappelen, Marokko leverde Salustiana en Turkije Washington navelsinaasappelen. De handel verliep over het algemeen relatief rustig. Volgens BLE nam de vraag hier en daar toe. Dit had echter nauwelijks effect op de prijzen. Ze bleven meestal op het niveau van de vorige week. In sommige gevallen konden handelaren ze verhogen.

In Hamburg konden de verkopers echter niet om concessies heen, want hier voldeden de vruchten niet altijd aan de organoleptische wensen van de klant. Qua bloedsinaasappelen waren voornamelijk Italiaanse Moro-sinaasappelen beschikbaar: In Frankfurt werden ze aangeboden in netten van 1 kg en 1,5 kg en konden daar worden ondergebracht voor €1,00 tot 1,50. In Hamburg werden ze goedkoper door een te groot aanbod en ook in Keulen daalden de prijzen. In München daalden de prijzen in de loop van de week ook, maar pas nadat ze maandag fors waren gestegen. Tarocco uit Italië en Cara Cara uit Spanje vulden het assortiment aan.

Appelen
Lokaal fruit was overheersend, met Elstar, Jonagold, Boskoop en Braeburn als basis van het assortiment. Jazz verscheen in Frankfurt en kostte €28 per doos van 13 kg.

Peren
De handel was niet bepaald levendig. het assortiment werd aangevoerd door de Italiaanse Abate Fetel en Santa Maria, gevolgd door de Turkse Santa Maria en de Italiaanse Williams Christ. Conference kwam uit Nederland, Duitsland zelf en België.

Druiven
Over het geheel genomen was het aanbod zeer gevarieerd, met een toenemende aanwezigheid van IFG- en Arra-rassen. Het assortiment bestond voornamelijk uit Zuid-Afrikaanse en Peruaanse producten.

Easy peelers
Mandarijnen waren ondertussen op de voorgrond getreden. Spaanse Nadorcott, Nova, Tacle en Clemenvilla vormden de basis.

Citroenen
Spaanse Primofiori en Turkse Enterdonato voerden duidelijk de boventoon, vergezeld door onbehandelde Italiaanse partijen.

Bananen
De handel was duidelijk rustig. Vraag en aanbod waren over het algemeen op elkaar afgestemd. De handelaren hadden dus zelden reden om hun prijzen te wijzigen.

Bloemkool
Er waren Italiaanse, Franse en Spaanse ladingen beschikbaar. Deze laatsten waren het goedkoopst en konden daarom meestal snel worden ondergebracht.

Sla
IJsbergsla uit Spanje had vaak een monopoliepositie. Alleen in Berlijn waren er Nederlandse producten verkrijgbaar, die in de loop van de week uit het assortiment verdwenen.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden de markt, hier en daar zelfs zonder concurrentie. Af en toe waren er ook leveringen uit Griekenland en Marokko, maar deze waren hoogstens aanvullend van aard.

Tomaten
Trostomaten kwamen voornamelijk uit Spanje, Turkije en Nederland. Voor wat cherrytomaten betreft: import uit Italië en Spanje kwam het meeste voor.

Paprika's
Spaanse goederen voerden de boventoon. Daarna volgden de groenten uit Turkije, maar uiteindelijk had deze slechts een aanvullende rol.

Bron: BLE 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.