"Prijs Turkse AGF tot wel 50 procent gestegen"

Kweeperen, granaatappelen en puntpaprika's zijn bepalend voor het huidige aanbod uit Turkse teelt. "We raken gemakkelijk een vrachtwagen granaatappelen per week kwijt. Gezien de huidige marktprijzen hebben we geen reden tot klagen", zegt Vahit Can, directeur en standmanager van Pina en Öztürkuaz, gevestigd op de groothandelsmarkt in Düsseldorf. "Vooral de hoge inkoopkosten van Turkse producten, met extra kosten van soms wel 50 procent, zijn een probleem voor ons. De logistieke kosten per vrachtwagen zijn soms gestegen van ongeveer 4000 naar 5800 euro."

Rechts: Turkse granaatappelen van het ras Hicaz

Pina is al tien jaar op de plaatselijke groothandelsmarkt in Düsseldorf gevestigd. Tot de afnemers behoren vooral gespecialiseerde retailers en Turkse filialennetwerken. "Vanwege de hoge kwaliteit is er ook in de gangbare retail steeds meer plaats in de schappen voor Turkse producten. Een goed voorbeeld hiervan zijn puntpaprika's, die het hele jaar door uit verschillende Turkse teeltgebieden worden afgenomen en vooral in de zomer steeds vaker als bijgerecht worden gegeten bij het barbecueën", wijst Vahit op de stijgende tendens.

"Wij zelf vertrouwen vooral op Antalya, omdat het product met die herkomst een betere houdbaarheid heeft vergeleken met Mersin of Bursa. De producten zijn dan uiteindelijk wel 1-2 euro per krat duurder, maar deze meerprijs is ook te rechtvaardigen", vervolgt de groothandelaar.

Kweeperen van het ras Esme zijn over het algemeen tussen november en maart in de retail te vinden.

Naast paprika's zijn tomaten een hardloper in het assortiment van Pina. "Interessant genoeg hebben we tot nu toe relatief weinig Spaanse en Turkse tomaten verkocht, aangezien we steeds Princess en Elite uit België ter beschikking hadden, die erg populair zijn onder de klanten. Ondanks de gestegen energieprijzen waarmee de glastuinbouw te kampen heeft, zijn de groothandelsprijzen tot nu toe nog goed geweest.

De standleiding van Pina met de heer Vahit Can (rechts)

Voor meer informatie:
Vahit Can
Pina GmbH / Oztürkuaz GmbH
Großmarkt Düsseldorf
Tel: +49 0211 163 97 672
oertuerkuazhandel@gmail.com 
oeztuerkuaz.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.