Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Terugval citroenenoogst; evenwicht vraag en aanbod"

De Europese citroenenmarkt blijft stabiel en stevig. Het Spaanse seizoen begon met een verlate oogst en met lagere volumes dan vorig seizoen, wat volgens José Antonio García, directeur van Ailimpo, de Spaanse interprofessionele vereniging voor citroen en grapefruit, "een evenwicht mogelijk maakt tussen vraag en aanbod en een rustige en relatief ordelijke verkoop". Dit alles ondanks het feit dat de export terugloopt.

De telersprijzen blijven stabiel tussen € 0,35 en € 0,40 per kilo (exclusief oogstkosten). Dat is iets meer dan voorgaande seizoenen. De export van de Fino citroen ligt evenwel 7 à 8% lager dan in 2021-22 en haalt ook het gemiddelde van de afgelopen 4 jaren niet.

Arranca en España la campaña del limón con la previsión de una caída en la  producción del 23%

"Zoals altijd is de vraag in de maand januari eerder beperkt na de hausse in de kerstperiode. We hebben er echter alle vertrouwen in dat de consumptie vanaf februari zal beginnen aan te trekken. Sommige supermarktketens oefenen ook enige druk uit om promoties te houden als een strategie om de verkoop te verhogen", zegt José Antonio García. "Eerlijk gezegd denk ik niet dat de promoties zinvol zijn, gezien het feit dat het lagere aanbod dit seizoen zorgt voor een evenwichtige situatie tussen vraag en aanbod."

Volgens de directeur van Ailimpo was de Turkse concurrentie tot Kerst erg laag vanwege de scherpe daling van de oogst van Interdonato citroenen als gevolg van vorst. "Sinds begin januari is de Turkse export van de Lamas citroen echter opgeveerd, met goede volumes die zich vertalen in een grotere druk op de Oost-Europese markt."

De Spaanse citroenenoogst heeft dit jaar een tekort aan grote maten, en dat geldt eigenlijk voor de hele citrusfamilie. Citroen is samen met grapefruit het citrus dat in 2022 in verhouding het meest in areaal is toegenomen ten opzichte van vorig seizoen. "Al komt daar nu waarschijnlijk een einde aan. Deze trend voortzetten wordt immers niet aanbevolen, want met het beschikbare areaal is er al een aanzienlijk productiepotentieel en er is ook de onzekerheid van waterbeschikbaarheid. De regering stelt immers voor om het debiet van de overheveling van water van de rivier de Taag naar de Segura af te bouwen", geeft José Antonio García aan.

De oogst van Verna citroenen begint in het voorjaar en zal naar verwachting qua volumes vergelijkbaar zijn met vorig seizoen. "We zijn de oogstraming aan het herzien. Eind januari willen we de nieuwe cijfers publiceren. De opbrengstdaling zou iets sterker kunnen zijn dan eerder aangekondigd."

Publicatiedatum: