Grote vraag naar Tunesische dadels naarmate de Ramadan dichterbij komt

Naarmate de Ramadan nadert, de 9e maand van de islamitische maankalender, die dit jaar rond 22 maart begint, neemt de vraag naar dadels in moslimlanden en landen met een grote moslim-gemeenschap sterk toe. "Alle dadelexporteurs bereiden zich voor op deze periode van het jaar," zegt Mohamed Akermi, CEO van de Tunesische exporteur Tunileaf.

De situatie van het bedrijf weerspiegelt de marktsituatie. "Wij leveren verschillende meer of minder sappige dadelsoorten, waarvan de meest vochtige worden geëxporteerd naar de buurlanden, voornamelijk Marokko en Frankrijk, terwijl de minder vochtige elders in de wereld worden afgezet," legt Akermi uit.

De meest populaire Tunesische dadelsoort blijft Deglet Nour. "Dit ras is erg populair vanwege zijn sappige aspect en zoete smaak. Het grootste deel van onze opbrengst van Deglet Nour wordt geëxporteerd naar Marokko, dat is 33.000 ton per jaar."

Op de tweede plaats van de bestemmingen van het bedrijf komen Maleisië en Indonesië. "Naar deze landen verzenden we standaard halfdroge variëteiten die bestand zijn tegen langdurig transport."

De rest van de oogst van Tunileaf wordt geëxporteerd naar Nederland, Duitsland, België, Italië, Senegal en Nigeria. "We ondernemen stappen om de Indiase markt te bereiken, aangezien er een grote moslimgemeenschap is en de vraag naar dadels stijgt tijdens de Ramadan."

Terwijl de vraag naar Tunesische dadels wordt verklaard door hun concurrerende prijs, werden de transportkosten een last voor de exporteurs. "Zo zijn de kosten voor het vervoer van een container van Tunesië naar Frankrijk gestegen van € 2000 vóór Covid naar € 3500 nu, van Tunesië naar Jakarta van € 3700 naar € 5500 en van Tunesië naar Nederland van € 5400 naar € 7000."

"Niettemin zullen de Tunesische dadels concurrerend blijven op de internationale markt, dankzij hun kwaliteit en de consistentie van de opbrengst," besluit Akermi.

Voor meer informatie:
Mr. Akermi Mohamed
TuniLeaf
+21654559332
m.akermi@tunileaf.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.