EU-aardappelcontracten 20 tot 30% hoger

De hogere kosten drukken momenteel op de winstmarges van de telers en drijven de teelt- en opslagkosten naar een onhoudbaar niveau. Bovendien zijn de kosten voor het bewaren en drogen van aardappelen aanzienlijk gestegen door de hogere elektriciteitskosten op jaarbasis. Dit heeft ertoe geleid dat sommige telers hun voorraden eerder in het seizoen hebben verkocht om de hogere droog- en opslagkosten te compenseren.

In het seizoen 2022/23 was de vraag naar voorraden voor vrije aankopen beperkt omdat veel supermarkten een groter deel van hun behoeften contracteerden om de risico's van volatiele aardappelprijzen te beperken. Daarom zijn belangrijke drijvende factoren, waaronder hogere inputkosten, niet volledig tot uiting gekomen in hogere retailprijzen.

Volgens marktbronnen zijn de contractprijzen, die grotendeels in het vierde kwartaal van 2022 zijn vastgesteld, in de hele EU met 20-30% gestegen voor het verkoopseizoen 2023/24. Dit kan leiden tot hogere retailprijzen wanneer de oogst van 2023 wordt geoogst.

Bron: mintecglobal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.