Poolse vraag naar blauwe bessen sterk

Nu de inflatie Europa treft, verwachtte Sandra Stefaniak-Syguła, mede-eigenaar van de Poolse zachtfruithandel Berrytrade, dat de vraag naar blauwe bessen zou dalen, maar de consumenten hebben de blauwe bessen nooit opgegeven en de verkoop in het bedrijf BerryTrade is van jaar tot jaar zelfs gestegen, legt zij uit.

"Ondanks de hoogste inflatie in Polen sinds 1996, die officieel ongeveer 16% bedraagt, lijken blauwe bessen een zekere basis van trouwe klanten te hebben en zijn ze beter bestand tegen een daling van de consumptie dan we hadden verwacht. De verkoop van Berrytrade stijgt voortdurend, wat kan worden toegeschreven aan onze inspanningen om de prijzen redelijk te houden en aan de invoering van nieuwe etiketten naar eigen ontwerp, die elke verpakking een speciale zomerse uitstraling geven."

Waar de meeste handelaren in blauwe bessen stoppen wanneer het exportseizoen eindigt importeert Berrytrade tijdens het laagseizoen juist bessen voor de lokale markt, zegt Stefaniak-Syguła. "We zijn een actieve leverancier van een aantal Poolse supermarktketens tijdens het zogenaamde overzeese seizoen, dat in het geval van Polen tussen oktober en juni is. Tijdens de zomermaanden tussen juni en september schakelen we echter bijna uitsluitend over als exporteurs van blauwe bessen naar landen als Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Denemarken, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije. De grootste verandering voor ons in 2022 was waarschijnlijk de start van de export van volle vrachtwagenladingen blauwe bessen met Servisch en vervolgens Roemeens fruit. Op deze manier breidde Berrytrade zijn exportseizoen uit en werd het een belangrijke partner voor grote spelers in West-Europa, omdat we tot vier maanden per jaar volle vrachtwagenladingen van constant goede kwaliteit blauwe bessen kunnen leveren."

Hoewel de Poolse supermarkt geen geweldige prijzen biedt, zijn de hoeveelheden die ze moeten kopen voor de Poolse consumenten enorm en als zodanig blijft de lokale markt een belangrijke business voor Berrytrade, stelt Stefaniak-Syguła. "Ondanks de wereldwijde prijsstijgingen van transportkosten, elektriciteit, arbeidskosten, meststoffen, verpakkingen en al het andere, lijken de blauwe bessenprijzen eigenlijk onder grote druk te staan. Dit komt omdat elke supermarktketen op hard niveau concurreert. Dat is niet de beste situatie voor blauwe bessentelers en handelaren. Hoewel de Poolse markt lagere prijzen betaalt dan markten in West- of Noord-Europa, kan de koopkracht van bijna 40 mln inwoners niet worden genegeerd door grote telers uit verschillende delen van de wereld. Ondertussen werken we aan het betreden van andere markten die dicht bij Polen liggen, zoals de Baltische staten, aangezien onze locatie perfect is voor effectieve leveringen aan deze landen. Onze faciliteit ligt precies op de route van West-Europa naar de Baltische staten, maar we bevinden ons twee dagen reizen dichterbij."

Dankzij EU-financiering kan Berrytrade zijn sorteerlijn upgraden, maar Stefaniak-Syguła vindt het beter om deze upgrades in kleine stapjes tegelijk uit te voeren, gezien de financiële situatie in de wereld. "Ondanks de genoemde onzekerheden doen we voortdurend allerlei investeringen. We proberen vrij voorzichtig te zijn, om er zeker van te zijn dat we deze investeringen kunnen financieren, maar aan de andere kant moeten we up-to-date zijn met innovaties om concurrerend te blijven. Dit jaar zijn we begonnen met de aanschaf van een aantal nieuwe voertuigen voor ons wagenpark die zoals altijd versierd zijn met het grafische ontwerp van Berrytrade om de bekendheid van ons merk bij de klanten te vergroten. Daarnaast hebben we EU-fondsen aangevraagd voor de aankoop van een nieuwe vul-per-gewicht machine voor onze verpakkingslijn voor blauwe bessen. Voordat de economische crisis uitbrak, overwogen we een aanvraag voor de hele lijn in te dienen, maar in de huidige situatie is het verstandiger om dergelijke vervangingen stap voor stap te doen."

"We investeren ook in ons personeel. Onze medewerkers, die overwegend Oekraïens zijn, krijgen regelmatig Poolse en Engelse les. Ook leiden we collega's op tot vrachtwagenchauffeur. Dezelfde groep gemotiveerde en getalenteerde mensen het hele jaar door in dienst houden is cruciaal voor ons succes. Met elke maand en elke kilo bessen die in onze fabriek worden gesorteerd en verpakt, groeit onze collectieve competentie in de bessensector. Dit is ons enorme concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die slechts enkele maanden per jaar actief zijn," besluit Stefaniak-Syguła.

Voor meer informatie:
Sandra Stefaniak-Syguła
Berrytrade
+48 692 640 720
sandra@berry-trade.com  
www.berry-trade.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.