Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldwijde bananenexport daalde eerste helft 2022

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft een rapport uitgebracht met de titel Banana Market Review - Preliminary results 2022. Daarin staat dat de wereldwijde bananenexport in de eerste helft van 2022 sterk bleef dalen, in schril contrast met de snelle groei in de jaren vóór de pandemie.

Uit voorlopige ramingen voor het hele jaar blijkt dat, als de omstandigheden van het eerste halfjaar aanhouden, de wereldwijde export met ongeveer 1,2 mln ton zal dalen ten opzichte van 2021, tot ongeveer 19,6 mln ton in 2022.

Ook wordt gesteld dat, te midden van een moeilijk mondiaal bedrijfsklimaat, de belemmeringen voor de wereldhandel in bananen zich vooral aan de aanbodzijde lijken voor te doen, terwijl de vraag in de importerende landen relatief sterk blijft.

De belangrijkste factoren die van invloed zijn op de handelsvooruit-zichten in 2022 zijn volgens het rapport:

  • Tekorten als gevolg van ongunstige weersomstandigheden en onvoldoende bemesting.
  • Aanzienlijk hogere teeltkosten en hoge wereldwijde transportkosten in de eerste helft van het jaar.
  • De aanzienlijke waardestijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de valuta van veel bananenexporterende en -importerende landen.
  • Bezorgdheid over de verspreiding van plantenziekten, met name Banana Fusarium Wilt Tropical Race 4.
  • Strengere beperkingen van de maximum residugehalten in sommige belangrijke markten.

Deze moeilijkheden hebben het voor telers en exporteurs lastig gemaakt om bananen in voldoende hoeveelheden en volgens de kwaliteitsnormen die op de exportmarkten in alle belangrijke regio's worden verwacht te leveren. Op de meeste belangrijke importmarkten en met name in de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika, zijn de prijzen dan ook op alle niveaus gestegen.

Bronnen in de sector meldden dat de prijzen voor telers op een zeer laag niveau stagneren, een situatie die wordt veroorzaakt door de hevige concurrentie tussen bananenleveranciers, de bezorgdheid over de kwaliteit die in 2022 in veel landen van oorsprong is ontstaan en de verzadiging van de wereldmarkten tijdens de eerste maanden van de oorlog in Oekraïne. Dit heeft de marges van de telers steeds meer onder druk gezet en daardoor de huidige en toekomstige levensvatbaarheid en duurzaamheid van de bananensector ernstig beperkt.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Bron: fao.org

Publicatiedatum: