Tholen - De schwung zit er bij Westland Mushrooms in De Lier goed in. "Links of rechts komen onze producten grotendeels in de horeca terecht. Tijdens de lockdowns zat die markt niet alleen letterlijk op slot, maar ook voor innovaties. Inmiddels staat de horeca weer open voor nieuwe artikelen. De mensen worden er weer enthousiast van", vertelt directeur Harold Schuurmans.
Qua beschikbaarheid vormen opmerkelijk genoeg juist de lokale producten de grootste uitdaging. "Veel Nederlandse champignontelers zijn de laatste jaren gestopt en dat is door de hoge energiekosten in een stroomversnelling geraakt. Daardoor is die aanvoer een stuk uitdagender geworden. De exoten die we uit onder meer China en Korea verschepen, komen echter prima aan."
De afgelopen tijd introduceerde de paddenstoelengroothandel een drietal nieuwe producten, namelijk de Dragons Claw, Cordyceps en de Cauliflower Mushroom op de markt. "Het is leuk om druk te zijn met innovaties. Ook met de feestdagen is de afzet van het volledige assortiment aan paddenstoelen, kiemen en cressen goed doorgelopen", vertelt Harold.
"De afzet van het standaardassortiment zoals de witte- en kastanjechampignons, portabella's en oesterzwammen vormt voor ons een heel stabiele basis, maar we zien de laatste tijd de vraag naar de exotische specialiteiten enorm aantrekken. Ook de vraag naar ons bio-assortiment groeit en daar kunnen we met dank aan onze betrouwbare partners gelukkig goed aan voldoen."
Het gros van het assortiment vindt via de Hollandse exporteurs zijn weg over de hele wereld. "Ik sta er zelf soms van te kijken waar onze producten allemaal terecht komen. De export naar het Verenigd Koninkrijk is niet meer van het niveau van voor de Brexit, maar ontwikkelt zich nu wel stabiel, ook Zuid-Europa is een hele stabiele markt voor onze paddenstoelen en richting het Midden-Oosten zien we de afzet momenteel zelfs flink aantrekken. Iedereen heeft te maken gehad met forse kostenstijgingen van hout, verpakkingen, energie et cetera, maar gelukkig zien we dat nu wel nivelleren en is de grootste paniek geweest. Hierdoor kunnen we ook weer normale tarieven rekenen en dat is richting de klanten wel heel prettig", vervolgt Harold.
De eerste fase van de renovatie van het pand van Westland Mushrooms op bedrijventerrein Westerlee in De Lier is inmiddels achter de rug. "Wij zijn er klaar voor om als one-stop-shop voor verse paddenstoelen, kiemen, cressen en groenten onze klanten te bedienen! Voor dit jaar staat een uitbreiding van de kantoorruimte op het programma. We groeien zowel in afzet als met ons team, dus de uitbreiding komt als geroepen", besluit Harold. "Daar ben ik natuurlijk apetrots op, maar het meest trots ben ik misschien nog wel dat mijn vader Jacques (78), nog iedere vrijdag hier bestellingen rondbrengt naar de klanten in het Westland. Daar worden we allebei blij van."
Voor meer informatie
Westland Mushrooms
Harold Schuurmans
Jogchem van der Houtweg 12a
2678AG De Lier
T: (+31) 0174 24 03 34
D: (+31) 0174 24 40 31
M: (+31) 06 18 80 54 31
h.schuurmans@westlandmushrooms.com
www.westlandmushrooms.com