Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Protesten en wegversperringen in Peru rukken op naar het noorden

Peru zit al een maand lang in een diepe democratische crisis, nadat Pedro Castillo werd opgesloten na een vermeende staatsgreep. Het leidde tot onlusten die maar blijven escaleren.

Momenteel trekken de protesten die oproepen tot de ontbinding van de regering van Dina Boluarte en tot vervroegde verkiezingen naar het noorden. De marsen blokkeren een deel van de Pan-Amerikaanse snelweg, een weg die praktisch alle landen van het Amerikaanse continent met elkaar verbindt.

Deze maandag plaatsten de demonstranten piketten op de weg om vrachtwagens, bussen en privévoertuigen in de provincie Virú, 500 kilometer ten noorden van Lima, de doorgang te ontzeggen. Er zijn ook blokkades gemeld rond San José, in dit geval door de agro-industriële sector, en volgens een update van de Toezichtsdienst voor Wegtransport van Personen en Goederen (Sutran) zijn er 99 verkeerspunten met onderbrekingen in het land. In totaal worden 18 getroffen rijkswegen geteld in 10 verschillende regio's.

Ondanks de opmars naar het noorden worden de protesten ook in het zuiden voortgezet. Volgens verschillende lokale media maken de wegversperringen in Arequipa en Cuzco het onmogelijk om Machu Picchu te bezoeken of het Candelariafeest in Puno te vieren.

Noodtoestand
De regering van Peru heeft deze zaterdag een decreet gepubliceerd waarin ze de noodtoestand met 30 dagen verlengt vanaf 15 januari in de regio's Lima, Cuzco, Puno en Callao, naast drie andere provincies en één district. De minister van Justitie, José Tello, geeft aan dat het besluit beantwoordt aan het feit dat er "situaties van geweld zijn die het noodzakelijk maken om deze maatregelen te nemen om vandalisme te voorkomen" in de zwaarst getroffen steden. 

Bron: publico.es

Publicatiedatum: