Nog steeds veel overschrijdingen MRL's bij import Turkse en Egyptische g+f

Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos, een Spaanse brancheorganisatie, meldt op basis van eigen onderzoek dat de Europese Unie Turkije en Egypte in de periode 2020-2022 in totaal 1.189 waarschuwingen heeft gegeven voor het verzenden van groenten en fruit met actieve stoffen die niet zijn toegestaan of die de MRL's overschrijden. 

Unión de Uniones, die deze situatie al eerder aan de kaak had gesteld, betreurt dat de toename van de inspecties niet voldoende is geweest om het probleem in te dijken en dringt daarom aan op nog meer middelen. 

"Turkije heeft de afgelopen drie jaar 1.072 waarschuwingen gehad. In 2020 waren dat er 267, maar in 2021 steeg het cijfer naar 424. Onder druk van organisaties als Unión de Uniones werden de controles opgevoerd tot 20% van de zendingen voor citroen, sinaasappel en mandarijn. Ondanks deze toename zijn er vervolgens nog bijna dagelijks waarschuwingen gevolgd. Sinds januari is een nieuwe EU-regelgeving van kracht waardoor het controlepercentage voor citroen en grapefruit is verhoogd tot 30%."

"Egypte kreeg 13 waarschuwingen in 2020 en 60 in 2021 vanwege de export van groenten en fruit met niet-toegestane actieve stoffen of omwille van de overschrijding van de MRL's. Deze stijging was voor de Europese Unie aanleiding om de controles op sinaasappelen en paprika's te verhogen tot 20%. Bij sinaasappelen werden nieuwe risico's voor de menselijke gezondheid geconstateerd als gevolg van mogelijke besmetting met residuen van bestrijdingsmiddelen. Het is noodzakelijk om een intensivering van de officiële controles bij de binnenkomst van deze goederen uit Egypte te eisen", aldus Unión de Uniones.

Voorgestelde maatregelen 
Unión de Uniones heeft een rapport gestuurd naar de Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, en ook naar het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie (DG SANTE), om er bij de Europese Commissie op aan te dringen maatregelen te nemen gezien de hoge waarschuwingsniveaus voor de import uit Turkije en Egypte, met mogelijk schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de Europese burgers. 

De organisatie eist onder meer een verhoging tot 30% van de identiteits- en fysieke controles voor mandarijnen uit Turkije en sinaasappelen uit Egypte en dat de controlemaatregelen worden verlengd met een periode van een jaar in plaats van de huidige zes maanden.

Een ander voorstel is om, als tijdens een van de maanden van die periode een toename van 5% van de waarschuwingen wordt vastgesteld in een van de Turkse of Egyptische tuinbouwproduct waarop de regelgeving van toepassing is, de import van het product automatisch stop te zetten.

Voor meer informatie:
Unión de Uniones
https://uniondeuniones.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.