Een einde aan bruinkleuring van sla

Bruinkleuring is een veel voorkomend probleem bij verpakte, gesneden sla, Romaine en andere sla, waardoor de houdbaarheid wordt beperkt en aantrekkelijke producten veranderen in een kleverig, onaangenaam goedje. Tot overmaat van ramp kunnen seizoensfactoren ook een grote invloed hebben op de verspreiding en snelheid van bruinverkleuring, waardoor een beperkte houdbaarheid nog korter wordt.

Met dit in gedachten heeft Food freshly, specialist in houdbaarheidsoplossingen,  een reeks natuurlijke producten ontwikkeld die de houdbaarheid van gesneden sla verlengen. De voedselveilige oplossingen van Food freshly zijn gericht op kleine en middelgrote telers die op zoek zijn naar een kosteneffectieve manier om bruinkleuring tegen te gaan zonder dat het veel geld kost.

Benjamin Singh van Food freshly: "Sla vormt overal het grootste deel van de gesneden producten, maar terwijl grotere bedrijven in staat zijn om verpakkingen onder gemodificeerde atmosfeer te gebruiken om bruinkleuring tegen te gaan, worstelen veel kleine en middelgrote telers nog steeds met het probleem. Zelfs het gebruik van oplossingen onder gemodificeerde atmosfeer is echter geen garantie en veel bedrijven merken dat ze het bruin worden niet zo doeltreffend onder controle kunnen houden als ze zouden willen."

Het probleem van seizoensgebonden verkleuring is een extra uitdaging voor telers, omdat het proces in bepaalde perioden van het jaar sneller verloopt, met name in de zomer.

Wortelgroenten
De potentiële toepassingen van de oplossingen van Food Freshly houden echter niet op bij sla. Singh ziet een aanzienlijk potentieel voor gesneden fruit en zelfs voor wortelgroenten. Hij gelooft dat kant-en-klare wortelgroenten vanuit verkoopoogpunt een onaangeboord potentieel bieden voor Europese retailers in de supermarkt en voor consumenten.

"Food freshly-behandelingen zijn zeer geschikt voor kant-en-klaar fruit, zoals gesneden appelen. Als je een biologische behandeling als Food fresh gebruikt, krijg je een houdbaarheid van 10 tot 12 dagen. Je kunt ze met je vingers eten, dus je hebt geen vork nodig, en dat is een voordeel dat maar weinig voorgesneden fruit heeft," legt Singh uit.

"Het bereiden van wortelgroenten kan een hele klus zijn, dus hier ligt een groot potentieel voor klanten die hun marktaandeel willen vergroten en gesneden productopties willen aanbieden die verder gaan dan alleen sla," zei hij.

Singh stelde dat verdere groei in het kant-en-klare segment het best kan worden bereikt door te innoveren met nieuwe producten. "Ik denk dat de markt voor verse sla in Europa waarschijnlijk zijn grens heeft bereikt en dat er veel andere producten zijn die mensen missen en die het goed zouden kunnen doen bij de retailer. Ik denk dat de sector het erover eens is dat het groeipotentieel ligt in andere soorten gesneden groenten en fruit dan sla. Wij willen dat echt helpen promoten."

Food freshly neemt deel aan de Fruit Logistica Berlin 2023 in hal 21, stand C-41.

Voor meer informatie: 
Benjamin Singh
FOOD freshly
Benjamin.singh@food-freshly.eu
www.food-freshly.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.