Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brabantse telers starten bestelplatform voor zakelijke markt

Vanaf januari 2023 gaan telers en tuinders via de Coöperatie Brabants Streekgoed hun verse streekproducten online verkopen aan zakelijke klanten. Een professioneel bestelplatform is hiervoor ingericht. De coöperatie richt zich op horeca, bedrijfscatering, speciaalzaken, boerderijwinkels en (in de toekomst) op supermarkten, zo meldt ZLTO.

'Samen bieden we een mooi en compleet vers-assortiment richting horeca en retail', zegt Walter Ansems namens het coöperatiebestuur. 'Voor elke productgroep hebben we leveranciers zoals een groenteboer, kaasmakers, vleesveehouders en een ijsboer. Partijen kunnen op het online platform eerlijke, verse producten kopen met een eigen verhaal.'

De begeleiding van korte keten ondernemers om aan te sluiten op het platform is mede mogelijk gemaakt vanuit het ZLTO-project 'Korte keten, da's goeie handel'. Een POP3-project met financiering vanuit het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en de provincie Noord-Brabant.

Voordelen bestelplatform

  • Een assortiment verse producten met officiële streekproducten-erkenning
  • Elk product vertelt een eigen uniek verhaal
  • Alle producten komen direct van de boer/tuinder, zonder tussenschakels, dus vers voor een eerlijke prijs
  • Alle bestelde producten worden met één levering geleverd
  • Alle bestelde producten staan op één factuur

Initiatiefnemer
Het initiatief is opgestart vanuit Brabants Streekgoed, een coöperatie van voornamelijk Kempische telers en tuinders, die zich richten op de verkoop van streekproducten. Hun kwaliteitsproducten zijn ook gecertificeerd als erkend streekproduct.

Corné van Roessel, de ondernemende boer achter de Walhoeve in Goirle, zet zich van het begin af in voor de coöperatie. 'Het idee om gezamenlijk de verkoop en logistiek te organiseren, is al langer een wens van telers en tuinders in de korte voedselketen. Met dit idee is de Coöperatie verder gegaan.' In samenwerking met The Food Directors staat er inmiddels een goed werkend en aantrekkelijk digitaal bestelplatform op www.brabantsstreekgoed.nl.

Ook voor consumenten
Het bestelplatform van Coöperatie Streekgoed Brabant is ook klaar om aan consumenten te leveren. Consumenten kunnen dus online onder meer hun groenten, eieren, zuivel en vlees rechtstreeks bij meerdere telers en tuinders bestellen en vervolgens ophalen op één adres. De coöperatie startte begin januari 2023 met een eerste ophaalpunt bij de Ruurhoeve in Hoogeloon. De coöperatie is voornemens om snel meer afhaalpunten open te stellen.

Er is tevens een bestel-app beschikbaar om het bestellen vanaf de mobiele telefoon eenvoudig mogelijk te maken.

Professioneel bestelsysteem
Het online bestelplatform maakt gebruik van de technologie van Beukk. Dat is een professioneel bestelsysteem dat door meerdere aanbieders wordt ingezet. Zoals Goei Eete voor de regio Tilburg. Inmiddels maken ook Local Food Eindhoven en recentelijk BOER&NLekker rond onder andere Breda en Den Bosch gebruik van deze technologie.

Category Management en orderverwerking
Bij het inrichten van het bestelsysteem is het hele assortiment (dus van alle betrokken telers en tuinders) gelijk getrokken. Om zo het bestellen voor afnemers overzichtelijk te maken. Daarbij gaat het om aantallen, soort verpakking, gewichten, prijzen, allergenen, productomschrijvingen, voedingswaarden en labels zoals biologisch.

Professionalisering korte voedselketen
Tot nu toe verliep op veel bedrijven de verkoop en inkoop van producten vaak via mail, telefoon en whatsapp. Bij opschaling is een meer professionele bestel- en orderwerking nodig. Door alles in één systeem te laten samenkomen (tot en met de facturering), is de professionaliteit en efficiëntie gegarandeerd, aldus projectcoördinator Mariska van Koulil.

Korte Keten Academy in een notendop
De Korte Keten Academy 'Korte keten, da's goeie handel' begeleidde en stimuleerde tot eind 2022 korte keten-ondernemers die zich verder willen professionaliseren in de afzet van het eigen product. Zodanig dat de aanpak een echte bijdrage levert aan het bedrijfsresultaat.

De leerpunten voor ondernemers heeft de Korte Keten Academy verzameld op de website www.zlto.nl/korteketenacademy. Hier lees je verhalen van korte keten-ondernemers, tips voor marketing en communicatie, formats van juridische overeenkomsten met leveranciers en afnemers, etc.

De Korte Keten Academy is een POP3-project, gefinancierd door ZLTO, het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en de provincie Noord-Brabant.

Bron: ZLTO

Publicatiedatum: