13.120 bezoekers uit 28 landen

Fotoreportage van Fruchtwelt Bodensee

Van 13 tot en met 15 januari 2023 vond de elfde editie van Fruchtwelt Bodensee in het beursgebouw van Friedrichshafen plaats. Er waren 13.120 bezoekers en 320 exposanten uit in totaal 28 landen, meldt de beursdirectie, die over het geheel genomen een positieve balans opmaakte. 

Klik hier voor onze fotoreportage van Fruchtwelt Bodensee 2023.


Erich Röhrenbach

Op vrijdag waren er al fragmenten te lezen uit de openingstoespraak van Erich Röhrenbach, voorzitter van Obstregion Bodensee, waarin hij inging op de gevolgen van de crises waar nog steeds sprake van is. Manfred Büchele, directeur van het competentiecentrum Obstbau-Bodensee, vindt  dat de levensmiddelenhandel zijn macht uitspeelt, maar zelf onder druk staat. "We moeten nadenken over hoe we de retail beter aan ons kunnen binden", zei Erich, die eraan toevoegde dat dit ook minder import zou betekenen.

Hij was ook verbaasd dat men in Duitsland vorig jaar 120 miljoen euro aan vuurwerk en 3 miljard euro aan brandstofbonnen heeft uitgegeven. Dit laatste komt neer op ongeveer 150 maal het budget dat aan schoolfruitprogramma's besteed werd. De fruitsector heeft echter ook impulsen vanuit onderzoek nodig, omdat dit voor een optimistischere, oplossingsgerichte aanpak zorgt. Hij benadrukt hierbij bijvoorbeeld de agro-fotovoltaïsche installaties aan de Bodensee.


Manfred Büchele

Terughoudend koopgedrag leidt tot goedkope aanbiedingen in de retail
Ook Jens Stechmann, voorzitter van de Duitse vakgroep fruitteelt en het federaal comité voor groenten en fruit, bespeurde veel onzekerheid en sprak van een "diepe crisis in de Duitse fruitteelt". Het terughoudende koopgedrag van de consumenten leidde ertoe dat de retail met goedkope aanbiedingen van groenten en fruit klanten in de winkel probeerden te houden. Tegelijkertijd verwelkomde hij de door de federale regering geïnitieerde rem op de energie- en elektriciteitsprijzen, die zeker verlichting bracht.

De voorgestelde afschaffing van de btw op groenten en fruit door minister Cem Özdemir is echter niet gunstig voor bedrijven die een vast tarief hanteren. Tegelijkertijd wees hij Özdemir er in een persoonlijk gesprek op dat de nagestreefde uitbreiding van het biologische aandeel lovenswaardig is. De minister mag echter niet uit het oog verliezen dat hij ook voor de overige 70 procent, dat wil zeggen de conventionele teelt, verantwoordelijk is.

Onzinnigheid 
"Verder moeten we de levensmiddelenhandel overtuigen en hen tot de herfst van Duitse producten blijven voorzien. Maar ik verwacht ook dat de retail de invoer van producten van overzee zal inperken. Alleen dat kan helpen, al het andere is onzinnig", aldus Stechmann. 

Jens Stechmann

Franz Josef Müller, voorzitter van Landesverband Erwerbsobstbau, verwacht ook dat de deelstaatregering of de federale regering de uitbreiding van agro-fotovoltaïek onbureaucratisch en snel mogelijk maakt, daarbij appelleerde hij aan het optimisme in de fruitteelt. 


Franz Josef Müller

Hoge waarde van het fruitmerk Obst vom Bodensee
Tot slot begroette staatssecretaris Sabine Kurtz van het ministerie van Platteland en Consumentenbescherming Baden-Württemberg de aanwezigen met de woorden: "De Bodensee zal u allen van voedsel voorzien. Zo'n 1200 teeltbedrijven telen hier jaarlijks ongeveer 250.000 ton appels. De kwaliteit is het hele jaar door goed. Al met al associëren heel veel mensen iets goeds met het merk Obst vom Bodensee." 


Sabine Kurtz

Voor meer informatie:
www.fruchtwelt-bodensee.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.