Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Griekenland heeft de afgelopen tien jaar haar citrusareaal uitgebreid"

De Griekse citrusteelt is niet zo groot als die van Spanje of Zuid-Afrika, maar de Griekse fruitexporteur Greek and Fresh ziet nog steeds een solide vraag naar hun citrus uit Oost-Europa, zegt bedrijfsleider Nick Nafpliotis: "Al met al is er een sterke vraag naar mandarijnen vanaf het begin van het seizoen tot aan het begin van het nieuwe jaar. Griekenland heeft zijn marktaandeel in Oost-Europa, de Oostzee en Duitsland behouden of zelfs vergroot. De kwaliteit is erg goed, ondanks de uitgebreide regenval van eind november tot half december. Als bedrijf exporteren we Navalina's, Navels, Lane late, Valencia, Clementines, Nova en Ortanique."

"Griekenland heeft de afgelopen tien jaar haar citrusareaal uitgebreid, vooral voor Lane Late, Nova en de laatste tijd voor Afourer-mandarijnen. De uitbreiding heeft voornamelijk plaatsgevonden in het middenwesten, in de regio Messolonghi. Deze regio biedt voldoende land met goede waterbeschikbaarheid en is gunstig gelegen voor de citruspakstations," zegt Nafpliotis.

De sterkste markten voor Grieks citrus zijn traditioneel de Oost-Europese landen, zoals Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, maar ook de Balkan, Duitsland en de Baltische staten. "Grieks citrus richt zich sterk op de EU-export, terwijl de andere landen meer wereldwijde exporteurs zijn vanwege hun veel grotere productie die ongeveer drie tot vijf keer groter is dan die van Griekenland," legt Nafpliotis uit.

“In Europa houdt Griekenland gelijke tred dankzij lagere productiekosten en competitievere transportkosten richting de Oost-Europese markt. Die laatste heeft het Griekse citrus een klein extraatje gegeven, want door de energiecrisis zijn deze kosten vanuit Spanje onevenredig gestegen."

Nafpliotis denkt dat hun citrusseizoen een succes zal worden, maar niet zonder uitdagingen, aangezien het vinden van het juiste personeel niet meer zo eenvoudig is als vroeger: "We verwachten een aanhoudend goede vraag naar sinaasappelen, zoals Lane Late en Valencia, als voor Ortanique mandarijnen. Ik verwacht dat de grootste uitdaging voor de sector de beperkte beschikbaarheid van arbeid zal zijn, wat het exportpotentieel voor ons kan beperken,” besluit Nafpliotis.

Voor meer informatie:
Nick Nafpliotis
Greek and Fresh
Tel: +30 215 215 8063
Nick@greekandfresh.com  
www.greekandfresh.com  

Publicatiedatum: