Beïnvloedt krimpende Russische economie de Egyptische aardappelexport?

Volgens verschillende bronnen bedroeg de daling van het Russische BBP als gevolg van de invasie van Oekraïne in 2022 3,4 tot 4,5%. Veel burgers vluchtten naar het buitenland uit angst voor mobilisatie in het leger en/of politieke vervolging wegens veroordeling van de misdaden van het Russische regime. Ook zijn in Oekraïne al meer dan 100.000 Russische burgers omgekomen. Dit leidde tot een daling van het inkomen van de bevolking en tot een afname van de Russische bevolking zelf.

Het dubbele negatieve effect van de oorlog kan niet anders dan gevolgen hebben voor de internationale handel in groenten en fruit, want de Russische Federatie blijft wereldwijd een van de grootste markten voor groenten en fruit. Experts van EastFruit analyseerden de mogelijke impact van economische factoren op het aanbod van aardappelen en groenten uit Egypte en op de Egyptische aardappel- en groentehandel in het algemeen, aangezien Rusland de belangrijkste markt is voor aardappelen en groenten uit Egypte.

99% van de Russische import van Egyptische groenten bestaat uit 10 groentensoorten en de situatie was eind 2021, vóór het begin van de Russische inval in Oekraïne, als volgt:
Zoals uit de tabel blijkt, bestaat meer dan de helft van de Russische import uit Egypte uit aardappelen, hetgeen typerend is voor de afgelopen seizoenen. Het aandeel van aardappelen in het totaal van de Russische groente-import uit Egypte in 2017-2021 varieerde van 51% tot 75%.

Rusland bleef in de eerste drie kwartalen van 2022 de belangrijkste markt voor uit Egypte geëxporteerde aardappelen. Daarnaast verhoogden Egyptische exporteurs het aanbod van uien, wortelen en diepgevroren groenten.

Overigens varieerde het aandeel van Rusland in de totale omvang van de aardappelexport uit Egypte in 2017-2021 van 38% tot 56%, met uitzondering van 2019 en 2020.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.