Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeeland verplicht composteerbare stickers

De regering van Nieuw-Zeeland heeft wetgeving aangenomen die de verkoop van een breed scala aan plastic producten in het land zal beperken, waaronder ook niet-composteerbare stickers voor groenten en fruit. Stickers voor in Nieuw-Zeeland geteelde groenten en fruit moeten al in 2023 composteerbaar zijn, terwijl importproducten nog respijt krijgen tot medio 2025. 

Groepen waarop de regelgeving van toepassing is
De voorschriften zijn van toepassing op elk individu, bedrijf of retailer die een van de beoogde plastic artikelen in Nieuw-Zeeland verkoopt (inclusief leveranciers) of produceert. Meer bepaald gaat het om: 

  • Fabrikanten
  • Bedrijven die de verboden plastic producten verkopen (inclusief het gratis verstrekken ervan)
  • Horecabedrijven die deze producten aanbieden

Stickers voor groenten en fruit
De regering is van plan om beperkingen op te leggen aan niet-composteerbare stickers op basis van een uitrol in twee fasen. Voor in Nieuw-Zeeland geteelde groenten en fruit geldt de regelgeving al in 2023, voor importproduct pas medio 2025. De reden voor het respijt voor importproduct is om leveranciers de tijd te geven om hun systemen voor te bereiden. De regelgeving is niet van toepassing op uit Nieuw-Zeeland geĆ«xporteerde groenten en fruit. 

Voor de binnenlandse productie voorziet de regering in een overgangsperiode tot medio 2025 om producenten te helpen de deadlines te halen. Daartoe worden de volgende eisen gesteld:

  • Alleen functionele labels (land van herkomst, PLU, database, merkauthenticatie, rasidentificatie).
  • Minimaal industrieel composteerbaar gecertificeerd.
  • Hybride thuiscomposteerbare technologieĆ«n waarbij de hele constructie misschien niet thuiscomposteerbaar is, maar een meerderheid wel, worden toegelaten.
  • Volledig thuiscomposteerbare producten die nog in proces zijn om de definitieve certificering te behalen, worden toegelaten.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov

Publicatiedatum: