Georgische export afhankelijk van Rusland

Analisten van EastFruit merken op dat het aandeel van Rusland in de Georgische groenten,- fruit- en notenexport in 2022 op het recordniveau van het voorgaande jaar blijft.

Bron: Ministerie van Financiën van Georgië

2022 was geen gemakkelijk jaar voor de Georgische tuinbouw. De inkomsten uit de buitenlandse handel in groenten, fruit en noten zijn gedaald van € 212 mln in 2021 tot € 175 mln in 2022. Gezien de oorlog in Oekraïne, de sancties tegen Rusland en de vele Russische burgers die hun eigen land verlaten om niet in het leger te worden ingelijfd, kan het een beetje verrassend zijn dat het aandeel van Rusland in de Georgische tuinbouwexport op het niveau van 2021 is gebleven.

De tien meest geëxporteerde groenten, fruit en noten van Georgië naar Rusland in 2022 vertegenwoordigen 88% van de totale export van de groep naar Rusland. Interessant is dat de top 10 in 2022 ook historisch gezien de export van Georgië naar Rusland domineert.

Sinds 2014 heeft Georgië voor € 360 mln aan tuinbouwproducten naar Rusland geëxporteerd, waarvan 83% in de bovenstaande top 10 is opgenomen.

De Georgische export van groenten, fruit en noten naar Rusland bedroeg in 2022 € 69 mln, de op één na hoogste waarde, slechts € 13 mln lager dan in 2021. De export naar Rusland in 2014-2022 is gemiddeld met € 7 mln per jaar gestegen. De afhankelijkheid van de Georgische export van Rusland komt voort uit twee factoren: Georgië heeft zijn exportpotentieel voor tuinbouw vergroot. En lokale telers vinden het moeilijk om westerse markten te bereiken en kiezen voor de gemakkelijkere Russische markt.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.